Върховният съд на Норвегия отхвърли жалбата на масовия убиец Андерс Брайвик, определяйки, че страната не е нарушила човешките му права, изолирайки го в затвора, съобщават световните медии. 

Съдът постановява, че не е намерил основание за различно решение от това, постановено от апелативния съд през януари.

Изолацията в затвора радикализирала още повече масовия убиец Брайвик

Изолацията в затвора радикализирала още повече масовия убиец Брайвик

Изолацията го накарала да се почувства "психически уязвим"

Брайвик, който изтърпява 21-годишна присъда за избиването на 77 души през 2011 г. в Осло, твърди, че изолацията му в затвора му е причинила големи поражения и го е направила дори по-радикален в неонацистките му убеждения.

През миналата година норвежкото правителство обжалва решение на първоинстанционен съд, че изолацията на Брайвик в затвора нарушава правата му. Той също така претендира, че честите претърсвания и фактът, че често е бил закопчаван с белезници по време на ранната фаза на ареста му са нарушавали правата му.

Междувременно стана ясно, че Брайвик ще обжалва решението на Норвежкия върховен съд пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, обяви адвокатът му.

Брайвик заведе дело срещу норвежките власти през март 2016 г., обвинявайки ги, че са го изложили на нечовешко, унизително отношение или наказание в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

"Ние ще отнесем този случай в Страсбург възможно най-скоро. Винаги сме били подготвени за възможността нашето дело пред норвежките съдилища да не успее", изтъкна адвокатът на Брайвик.