Военновъздушните сили на Норвегия са се сблъскали с трудности при експлоатацията на изтребителите от пето поколение F-35A Lightning II, които се планира да бъдат използвани за възпиране на Русия, съобщава американското издание Defense News.

Както се оказало, че парашутът на произведения в САЩ изтребител не бил достатъчно надежден и трябва да бъде подобрен. Според изискванията при отварянето на парашута се допуска една извънредна ситуация на десет хиляди, което в момента не се спазвало.

В същото време Норвегия, както отбелязва изданието, планира да използва F-35 за събиране на информация при издирване на руски подводници, както и за ескортиране на руски военни самолети в близост до нейните граници.

F-35 Lightning II е вторият сериен американски изтребител от пето поколение след F-22 Raptor. И двата самолета са разработени от американския оръжеен гигант Lockheed Martin.

Изтребителите F-35 редовно отнасят критики за високата цена и различни технически проблеми. През октомври миналата година станаха известни оплакванията на пилоти на F-35, които са имали симптоми на кислороден глад, а през ноември Пентагонът замрази за 30 дни програмата за оборудване на армията заради ръжда върху самолетите.