Шефът на норвежката външна разузнавателна служба, вицеадмирал Нилс Андреас Стенсьоенес, заяви, че Русия е станала по-склонна да саботира ключова инфраструктура като нефтени и газови съоръжения, отколкото преди година. Това можело да бъде в отговор на засилената подкрепа на Запада за Украйна.

"Нивото на риска се е променило," каза Стенсьоенес в интервю за Ройтерс по време на енергийна конференция в Ставангер. Той добави, че актовете на саботаж в Европа показват, че Русия е предприела по-агресивни стъпки.

Русия отхвърля тези обвинения, като ги нарича западна пропаганда, а руското посолство в Осло е коментирало въпроса.

Норвегия, която е най-големият доставчик на газ в Европа и основен износител на нефт, счита че е налице засилен риск, особено след саботажа на газопроводите "Северен поток" през септември 2022 г. След този инцидент Норвегия разположи своя флот да защитава платформите си в Северно море, но обширната подводна инфраструктура с дължина около 9,000 км остава трудна за пълна защита.

Вицеадмирал Стенсьоенес заяви, че макар Русия да е станала "по-изолирана от Запада", страната все пак ще внимава да не предизвика колективната отбрана на НАТО.

Кремъл: Германия с право разследва взривовете на газопровода "Северен поток"

Кремъл: Германия с право разследва взривовете на газопровода "Северен поток"

Това заяви Дмитрий Песков, след като Берлин обяви, че ще разследва случая за да се увери, че нищо не е скрито