Норвегия ще предприеме преразглеждане на редица спорни решения в областта на закрилата на детето, във взимането на които е участвал виден експерт психиатър, осъден за свалянето на стотици хиляди снимки и видеа на малтретирани сексуално деца.

В продължение на години психиатърът е играл ключова роля в препоръките за деца, поставени под закрилата на държавата. Той е бил осъден на близо 2 години затвор през април.

Решението за преразглеждане на случаите, в които е участвал, следва обществен дебат, предизвикан от разследване на БиБиСи.

България и Норвегия проведоха консултации по правата на децата

България и Норвегия проведоха консултации по правата на децата

Повод са отнетите деца на българската гражданка Цветелина Уланд от норвежките социални служби

Едно семейство, чиито две най-малки деца са били отглеждани в приемни семейства след намеса на детския психиатър, вече са били върнати в родното си семейство през последните няколко седмици след съдебно решение. Историята на въпросното семейство е била включена в разследването на британската медия.

Агенцията за закрила на детето на Норвегия Barnevernet беше подложена на атака от някои родители и професионалисти в областта на благосъстоянието на децата, които твърдят, че агенцията често отнема деца от семействата им и ги настанява в приемни семейства без адекватна обосновка.

56-годишният психиатър е признал, че е свалил близо 200 хил. снимки и повече от 12 хил. видеоклипа, на които са заснети сексуално насилие срещу деца или сексуализация на деца.

По време съдебния процес е станало ясно, че някои снимки са показвали деца, изнасилвани от възрастни мъже.

Психиатърът, който е обжалвал присъдата си, заявил, че е разглеждал снимките и видеата в продължение на 20 години. През това време той е бил назначен в престижната 14-членна Детска експертна комисия, която ръководи препоръките за нуждата от предоставяне на закрила на децата в Норвегия. Той също така е бил назначен като експерт от различни местни власти в цялата страна.

Професионалният му лиценз, позволяващ му да работи като психиатър, е бил отнет, но Съветът за здравен надзор обяви след присъдата му, че няма да преразглеждат предишни казуси, в които той е участвал - въпреки призивите на някои родители да го стори.

През юни от Министерството на децата и равенството са посочили пред БиБиСи, че няма да коментират казуса.

Сега, след като са обмислили "справянето с този случай през лятото", ведомството призова местните власти да преразгледат казуси, в които въпросният психиатър е участвал, като са казали на Съвета за здравен надзор да разбере как това може да се направи с участието на родителите.

Самият психиатър заяви преди 10 години, че е бил назначен като експерт-оценител в между 50 и 75 случая на закрила на детето.