Българо-норвежки консултации за изясняване на случаите на изведени от семействата си деца проведоха представители на институциите на двете страни. Обсъждането беше между експерти, които следят прилагането на действащите международните договори и националното законодателството, което урежда правата и закрилата на детето, съобщиха от Външно министерство.

Захариева обяснява на Норвегия, че децата са на първо място в културата ни

Захариева обяснява на Норвегия, че децата са на първо място в културата ни

Посланик Гревстад открива много сходства в системите за закрила на децата в двете държави, предлага семинари с норвежки експерти и НПО

На срещата бе обсъден достъпът до информация по конкретни случаи. Експертите разискваха възможността за участие на представители на дипломатически и консулски мисии, акредитирани на територията на Кралство Норвегия, в срещи със службите за закрила на децата.

Дипломатите ни в Норвегия не знаят много за отнетите деца от български родители

Дипломатите ни в Норвегия не знаят много за отнетите деца от български родители

Посолството ни работи по 10 отворени случая

От администрацията искаха да бъде регламентирано присъствието на съдебни заседания, уведомяването на консулските служби за наложени мерки за защита на детето, начините за достъп и комуникация с деца, намиращи се в приемно семейство или институция, предприемането на мерки за запазване на родния език на детето, както и възможностите за достъп до деца от страна на близки роднини, с които детето поддържа и има силни връзки.

Консултациите са в резултат на разговора на вицепремиерa и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад, която в началото на юни 2018 г. беше поканена в МВнР за разяснения по случая с отнетите деца на българската гражданка Цветелина Уланд от норвежките социални служби.

Домакините представиха структурата и начина на организация на работата на норвежките социални служби, отговорни за закрилата на правата на детето.

На поставените от българската страна конкретни въпроси бяха разяснени правилата и процедурите на територията на Кралство Норвегия, уреждащи случаи на деца и родители, които имат чуждо гражданство.

Българските представители бяха запознати и с инструкциите на Департамента за децата, младежите и семейните въпроси, които са разпратили до териториалните социални служби за спазване на приложимите разпоредби на Виенската конвенция за консулските отношения при комуникацията с чуждестранни дипломатически и консулски представителства.

Беше обсъден и обменът на информация по реда на Хагската конвенция за компетентността, приложимото право, признаването, изпълнението и сътрудничеството във връзка с родителската отговорност и мерките за закрила на деца от 1996 г. между компетентните органи на държавите-членки.

От българска страна в междуинституционалните консултации в Осло участваха посланикът на България в Норвегия Румяна Митрева, българският консул в страната Николай Цанев, директорите на дирекции "Консулски отношения" и "Права на човека" в МВнР Николай Ванчев и Мария Спасова, както и представители на Министерството на правосъдието и на Държавната агенция за закрила на детето.

Норвежките институции бяха представени от ръководството на Департамента за децата, младежите и семейните въпроси и от представители на дипломатическото им ведомство.