Правителството на Норвегия обяви допълнителни Covid ограничения, включително забрана за продажба на алкохол в барове и ресторанти в цялата страна, предаде The Local.

Забраната на алкохола в кръчми, барове, ресторанти и клубове ще влезе в сила от сряда. Междувременно на хората бе наредено да работят от вкъщи, когато това е възможно, а в училищата ще бъдат въведени по-строги мерки за социалната дистанция. Университетите ще трябва да минат на дистанционна форма на обучение.

"Процентът на новозаразените в Норвегия рязко се увеличава. Вече знаем колко бързо може да се разпространява вариантът Омикрон. Намираме се в сериозна ситуация. Поради това правителството въвежда по-строги мерки, за да запази контрола върху пандемията", заяви министър-председателят Йонас Гар Стьоре.

Засега се предвижда новите мерки да бъдат в сила четири седмици.

Обявено бе също, че военните в Норвегия ще помагат на институциите на общинско ниво в борбата с пандемията. Интервалът между втората и третата доза на ваксините срещу коронавирус пък ще се съкрати на четири месеца и половина. Местните власти се насърчават да дадат приоритет за получаването на бустерни дози на служителите в училищата и детските градини.

Норвегия изисква негативен COVID тест от пристигащите
Обновена

Норвегия изисква негативен COVID тест от пристигащите

Българите трябва да попълнят регистрационен формуляр преди пътуване