Нов екип от експерти от Международната агенция за атомна енергия пристигна днес в украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), пресичайки фронтовата линия, за да достигне мястото като част от незаменимата мисия на МААЕ да помогне за предотвратяване на ядрена авария по време на въоръжения конфликт.

Това се съобщава в сайта на Агенцията. 

Заменяйки колеги, които наблюдаваха ядрената безопасност и сигурност в АЕЦ през последните няколко седмици, това е 19-ият екип от експерти на МААЕ, разположен на площадката в Южна Украйна, откакто генералният директор Рафаел Гроси установи постоянно присъствие там преди повече от 20 месеца.

"МААЕ ще остане в Запорожката атомна електроцентрала толкова дълго, колкото е необходимо. Ситуацията с ядрената безопасност и сигурност в централата остава изключително несигурна и предизвикателна. Благодарение на нашите експерти в сайта, можем да информираме света за развитието там. Ще продължим да правим всичко по силите си, за да запазим безопасността и сигурността на това голямо ядрено съоръжение", каза генералният директор Гроси.

Потенциалните опасности пред централата са постоянни и ситуацията може внезапно да се влоши във всеки един момент. През изминалата седмица експертите на МААЕ продължиха да чуват индикации за военна активност в районите около ЯЕЦ. Те включват изходящ артилерийски и ракетен огън на известно разстояние, както и огън с малки оръжия по-близо до мястото. В края на миналата седмица въздушна аларма ограничи движението извън сградите на АЕЦ за 24 часа, но през това време не се чуха експлозии.

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Докладът на Гроси бил безличен, според руския представител

Наличието на стабилна аварийна готовност и мерки за реагиране е от решаващо значение за атомните електроцентрали (АЕЦ). В сряда експертите на МААЕ наблюдаваха авариен тренинг в АЕЦ ЯЕЦ, базиран на хипотетичен сценарий за повреда на тръба, свързана към едно от спринклерните басейни, осигуряващи вода за охлаждане на реакторен блок 1 и неговите системи за безопасност. Съгласно сценария на учението персоналът на централата изпомпва вода в спринклерното езерце и поправя повредената тръба, като същевременно гарантира, че системите за безопасност и дизеловите генератори остават работещи.

Мнението на екипа на МААЕ е, че учението е било добре организирано и персоналът е реагирал ефективно.

"От съществено значение е всички ядрени съоръжения да имат ефективна аварийна готовност и мерки за реагиране. За тази цел са необходими редовни тренировки и упражнения. Ясно е, че за Запорожката атомна електроцентрала те са особено важни с оглед на изключителните рискове, пред които е изправена в момента", каза генералният директор Гроси.

Експертите на МААЕ също продължиха да извършват редовни обиколки на обекта, включително до всичките шест основни контролни зали, за да наблюдават дейностите на персонала с роли и отговорности, които са жизненоважни за ядрената безопасност и сигурност в централата. Въпреки това, на експертите все още не беше позволено да говорят с главния персонал на контролната зала, намалявайки способността им да оценят напълно опита и експертизата на персонала.

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

Ядреният надзорен орган на ООн заседава извънредно заради ударите по Запорожката АЕЦ

Екипът на МААЕ тази седмица също посети реакторен блок 2 и неговите помещения за системи за безопасност, където наблюдаваха парогенераторите, херметика и успешното стартиране на помпата за басейн с отработено гориво като част от планирано преминаване от друга помпа. Екипът отбеляза, че не са наблюдавани течове на бор и че общата ситуация в районите е задоволителна, с изключение на теч на масло от крана.

Освен това експертите на МААЕ извършиха обход в периметъра на площадката и други сгради, до които им е разрешен достъп, за да наблюдават спазването на петте конкретни принципа за защита на централата по време на конфликта. Те не са забелязали тежко въоръжение или индикации, че от АЕЦ може да са изстреляни дронове. Експертите на МААЕ обаче все още нямат достъп до всички зони на ЯЕЦ.

МААЕ: Трябва да се намали рискът за Запорожката атомна електроцентрала

МААЕ: Трябва да се намали рискът за Запорожката атомна електроцентрала

След най-скорошните атаки

Експертите на МААЕ, присъстващи в АЕЦ Хмелницки, Ривне и Южна Украйна и площадката в Чернобил, съобщиха, че ядрената безопасност и сигурност се поддържат въпреки последиците от продължаващия конфликт, включително алармите за въздушно нападение в няколко дни през последната седмица.

В Ривненската АЕЦ екипът на МААЕ съобщи, че атаките миналата седмица срещу електроенергийната инфраструктура на други места в Украйна са довели до нестабилност в резервните електропроводи, свързани към централата. Дейностите по плановия ремонт и зареждане с гориво протичат по график на два от четирите реакторни блока на Ривненската АЕЦ и един блок на Южноукраинската АЕЦ.