Европейският съюз иска да плати за военно оборудване, включително смъртоносни оръжия, за партньорски страни в кризисни зони като региона Сахел в Африка като част от "механизъм за мир" на стойност 10,5 млрд. евро, обявен днес, съобщава "Франс прес".

Според ЕС новият Европейски механизъм за мир (EPF) е необходим, за да направи тренировъчните му мисии в три африкански страни по-ефективни и да му даде възможност да допринесе за мироопазващите опити в други части на света.

Но плащането за оръжия от страна на ЕС е чувствителен въпрос за някои страни членки, особено когато става дума за страни с история на политически размирици и нарушения на правата на човека, като може да има съпротива срещу предложението.

Новият Европейски механизъм за мир е отделен от основния бюджет на ЕС, за да заобиколи правилата на Общността срещу финансирането на военни проекти.

Шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини коментира, че EPF, който се нуждае от одобрение от всички страни членки на Общността, ще улесни подпомагането на стабилизирането на страни като Мали, Сомалия и Централноафриканската република.

"Светът живее в трудни времена и това призовава за отговорността и ролята на ЕС на световната сцена", подчерта Могерини, допълвайки: "Както европейците, така и нашите партньори по света очакват ЕС да бъде все повече доставчик на сигурност в нашия регион и извън него."

Предложението, направено от Европейската комисия, ще предостави на страните партньори "всеобхватна подкрепа", която според официални лица може да включва и оръжия.

Решенията за какво да се харчат парите от EPF ще бъдат вземани от самите страни членки, чрез Европейския съвет.

Представител на ЕС е коментирал пред АФП, че каквото и да е решение за заплащане за оръжия ще вземе предвид ценностите на Общността за правата на човека и само в "много специфични случаи и след внимателна проверка".

Оръжието ще се предоставя само като част от пакет заедно с обучението и няма да бъде основният фокус на финансирането от EPF.

Фондът трябва да подобри ефективността на тренировъчните мисии на ЕС в Африка.