Украйна се надява да започне евакуация на цивилни през "хуманитарен коридор" от Мариупол в четвъртък, ден след като съобщи, че детска болница в града е била ударена при руски въздушен удар срещу южния пристанищен град, предава Ройтерс.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза, че Мариупол е един от седемте града, от които правителството се надява да евакуира жителите, блокирани от сраженията, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Няколко предишни опита за създаване на хуманитарен коридор от Мариупол се провалиха и хората в града с население от над 400 000 души са без вода и ток повече от седмица.

И двете страни се обвиняват взаимно за срива на прекратяването на огъня, включително около Мариупол, а Русия каза, че съобщенията, че е бомбардирала детска болница, са "фалшиви новини". В изявлението се казва, че помещенията вече не се използват като болница и "отдавна са завзети от украинските войски".

Украйна успя да започне евакуация на хора от някои райони тази седмица, включително североизточния град Суми, където хуманитарен коридор беше открит за трети пореден ден в четвъртък след прекратяване на огъня.

"Евакуационните колони потеглят. Прекратяването на огъня е договорено!" каза Дмитро Шивицки, губернатор на Сумска област.

География на "товар 200" - BBC чертае картата на руските жертви в Украйна

География на "товар 200" - BBC чертае картата на руските жертви в Украйна

САЩ официално оценяват загубите на руската армия между 5000 и 6000 души

Тази нощ отново не мина без бомбардировки. Беше ударен ТЕЦ в Ахтирка, където се съобщава за петима загинали служители.Сражения имаше и в района на украинския град Николаев.

В турския град Анталия се провежда среща на министрите на външните работи на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров с посредничеството на турския им колега Мевлют Чавушоглу, която е първа след началото на руската агресия. По-късно се очаква и телефонен разговор между президентите на САЩ и Турция Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган , които също ще обсъдят случващото се в Украйна.

МААЕ загуби връзка и със Запорожката АЕЦ

МААЕ загуби връзка и със Запорожката АЕЦ

Вчера МААЕ загуби връзка и с Чернобилската ядрена централа