Бившият френски министър на икономиката Арно Монтебур обяви намерението си да участва в президентските избори, които ще се проведат във Франция през пролетта на 2022 г. Той направи изявление на среща със своите поддръжници в кметството на град Кламси в югозападната част на страната, уточнява в. "Фигаро".

"Взех решението да се кандидатирам за президент на републиката", каза 58-годишният политик и бизнесмен. "Ние сме изправени пред спешна задача да осигурим индустриалния, екологичния и демократичния възход на Франция", каза Арно Монтебур, който беше предшественик на действащия президент Еманюел Макрон като министър на икономиката.

В областта на конституционния ред Монтебур се застъпи за създаването на Шеста република, където президентът ще действа като арбитър, а правомощията за вземане на решения ще бъдат предадени на министър-председателя, чиято дейност ще се контролира от парламента. Що се отнася до външната политика, той призова Франция да се оттегли от съвместното командване на НАТО.

Политическата кариера на Арно Монтебур е свързана със Социалистическата партия. Той обаче многократно открито изразява своето несъгласие с хода на нейното ръководство, по-специално с политиката на Франсоа Оланд, който ръководи страната от 2012 до 2017 г.