Български политици говорели за Македония, за да печелят гласоподаватели.

"Променя ли България отношението си към споразумението между Македония и Гърция и Македония за новото име на страната?" Този въпрос задава македонското издание "Нова Македония".

Вестникът търси македонски политически анализатори, които да коментират скорошни изказвания на български политици, които са засегнали темата за името "Северна Македония" или други геополитически въпроси например общата ни история.

В центъра на обсъжданията е изказването на държавния глава Румен Радев пред "Дарик" от преди 3 дни, в което президентът заяви, че правителството бърза с действията си спрямо Македония. По думите му управляващите бързали да подпишат договора за добросъседство с Македония, без да говорят с гърците и без по въпроса да има постигнат вътрешен консенсус. Управляващите направили това "за слава". Радев заяви и че не е съгласен с името "Северна Македония".

Македонското издание тълкува, че изказването на Радев е объркващо, защото той преди това заявил на среща с колегата си Георге Иванов, че приема споразумението между Гърция и Македония. Ставало объркващо и предвид многократните изявления на премиера Борисов, че България одобрява договора.

България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония
Обновена

България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония

Според Румен Радев обаче диалог трябва да има не само с правителството на Македония

"Дали става въпрос за некоординираност на българската политическа сцена, промяна на курса заради техните ежедневни и пропагандни цели или нещо друго", пита "Нова Македония".

Според анализаторите на вестника критичното изказване на Радев относно Преспанското споразумение не отразява напълно реалните позиции на България по въпроса. По този начин Радев събирал политически дивиденти, "които да бъдат използвани в местната избирателна битка".
Анализаторите на изданието посочват, че аналогично на Радев и други български политици се опитват да правят ПР, говорейки за Македония напоследък.

Противниците на Ципрас хвалят Каракачанов за критиките към Македония

Противниците на Ципрас хвалят Каракачанов за критиките към Македония

Добре че са българите, да кажат истината за Македония, пишат гръцки медии

Университетският професор Лазар Лазаров тълкува, че в междудържавните отношения промяна няма. Всичко, което се случвало сега в България, било "просто още една битка на социалистите, водени от Румен Радев, с партията ГЕРБ на Бойко Борисов".

Тези ходове наподобявали в много отношения македонските вътрешнополитически дискусии, които ежедневно се отразявали от медиите по тази тема.

Заев: С договора Гърция призна македонската идентичност и македонския език

Заев: С договора Гърция призна македонската идентичност и македонския език

На 30 септември македонците гласуват на референдум