Министрите на външните работи на Русия и Турция в телефонен разговор в събота обсъдиха провеждането на тристранна среща на министрите Турция-Сирия-Русия през втората половина на януари.

Tова съобщи турската държавна телевизия TRT Haber.

Руското външно министерство съобщи, че двамата са обсъдили ситуацията в Сирия по време на разговора им.

В знак на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск, турският министър на отбраната и шефът на разузнаването се срещнаха със своите сирийски колеги в Москва на тристранна среща, на която присъстваха и руски официални лица в сряда, отбелязвайки първата в продължилата десет години сирийска война среща.

Турция се изтегля от Северна Сирия

Турция се изтегля от Северна Сирия

Ключова договорка

Трите страни се договориха да продължат срещите, съобщи турското министерство на отбраната след срещата в сряда.

Припомняме, че след проведените в Москва разговори между министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция, ден по-рано Анкара се съгласи да изтегли турските войски от териториите под неин контрол в северните части на арабската република.

Разговорите между министрите на отбраната на Турция и Сирия Хулуси Акар и Али Махмуд Абас, които се проведоха в Москва, бяха първата среща между двамата министри от 11 години насам.

Сирийското министерство на отбраната заяви, че срещата между министрите на отбраната на Турция и Сирия е била положителна.

Путин и Ердоган обсъдиха Украйна и Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха Украйна и Сирия

Обсъдено е и създаването на газов хъб в Турция