Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор в неделя с руския президент Владимир Путин, в който го призова да прекрати войната срещу Украйна възможно най-скоро, както и да реши проблема с кюрдите в Сирия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По време на разговора са били обсъдени турско-руските отношения, особено енергетиката, както и регионални въпроси, включително зърнения коридор и борбата с тероризма, информира пресслужбата на Кремъл.

Според доклад, разпространен от руските информационни агенции, Путин е казал, че Русия настоява за премахване на пречките пред доставките на руски селскостопански продукти и торове на нуждаещите се страни.

Според Анадолската агенция Ердоган е заявил, че повече от 13 милиона тона зърно вече са доставени на нуждаещите се чрез съвместни усилия. По думите му вече може да се започне работа по износа на други хранителни продукти и постепенно на други стоки в рамките на зърнения коридор.

"По време на разговора президентът Ердоган изрази искреното си желание руско-украинската война да бъде прекратена възможно най-скоро", съобщиха от пресслужбата на турския лидер, цитирани от Ройтерс.

Освен всичко друго, Ердоган е завил на Путин, че в съответствие със споразумението от Сочи от 2019 г. е "категорично необходимо" турско-сирийската граница да бъде прочистена от считаните за "терористични отряди на ПКК" на дълбочина най-малко 30 км.

Според "Франс прес Ердоган е обвинил Русия - ключов играч в сирийския конфликт - в неспазване на разпоредбите на това споразумение.

Пресслужбата на Кремъл заяви, че министерствата на отбраната и външните работи на двете страни "ще продължат да поддържат тесни контакти по този въпрос".

Съобщава се също, че Путин и Ердоган са обсъдили създаването на регионален газов хъб в Турция, като се вземат предвид резултатите от неотдавнашното посещение в страната на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, който също се срещна с турския лидер.

Анкара обмисля да разшири "Турски поток" с допълнителен тръбопровод

Анкара обмисля да разшири "Турски поток" с допълнителен тръбопровод

Като част от създаването на газов хъб в страната