Конференцията за климатичните промени в Париж, която започна на 30 ноември и която трябваше да приключи днес (11 декември), беше удължена с един ден, като се очаква в събота 195-те държави да сключат споразумението за спасяването на климата, съобщава "Франс прес".

"Нещата се движат в правилната посока", увери френският външен министър Лоран Фабиюс.  

Както News.bg съобщи по-рано, дни преди края на конференцията все още останаха редица важни различия между участващите държави.  

Обявиха, че е подготвена нова, по-кратка версия на проектоспоразумението и се очаква днес тя да бъде разгледана. Тя съдържа 27 страници, с 2 по-малко от последния вариант. Първият се състоеше от 43 страници и бе намален драстично, а постепенно се изгладиха спорните въпроси. Тя бе подготвена след два дни интензивни преговори между участниците и според Франция вече се намират на финалната права. 

Това обяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който представи проекта и призова страните да погледнат на него с перспектива. Той призна, че все още текат разговори по оставащите спорни теми като финансиране, пропаст между развиващи се и развити страни и други. Фабиюс заяви, че срещите по финалното споразумение са продължили през цялата нощ.