Нова Зеландия е готова да екстрадира интернет магната Ким Дотком в Съединените щати, след като министърът на правосъдието на страната даде одобрението си в четвъртък, предава "Ройтерс".

Дотком, който е роден в Германия, но има пребиваване в Нова Зеландия, се бори с екстрадицията си в САЩ от 2012 г. Той е изправен пред обвинения, свързани със сайта му за споделяне на файлове Megaupload, който беше затворен от правителството на САЩ същата година.

Министърът на правосъдието на Нова Зеландия Пол Голдсмит вече е подписал заповедта за екстрадиция на Дотком, според правителствено изявление, публикувано в четвъртък, проправяйки пътя за неговото депортиране.

"Разгледах внимателно цялата информация и реших, че г-н Дотком трябва да бъде предаден на САЩ, за да бъде изправен пред съда", каза Голдсмит, според изявлението.

"Както е обичайната практика, дадох на г-н Дотком кратък период от време, за да обмисли и вземе съвет относно моето решение. Ето защо няма да коментирам повече на този етап.

Дотком реагира в публикация на X, бившият Twitter, като написа: "Обичам Нова Зеландия. Няма да си тръгна."

Дотком е основател на Megaupload, уебсайт, който беше използван от милиони като бърз и лесен начин за съхраняване на масивни файлове в "шкафче" онлайн и споделянето им с други.

Скоро след като сайтът му беше затворен, Дотком беше арестуван от полицията в Нова Зеландия, която се спусна в луксозното му имение в Окланд с два хеликоптера и трябваше да си пробие път в заключена сейфова стая, за да стигне до него.

Заедно с трима съобвиняеми, Дотком беше обвинен от голямо жури на САЩ по редица обвинения, включително заговор за извършване на рекет, измама, заговор за нарушаване на авторски права в търговски мащаб и пране на пари. Четиримата мъже са обвинени от американските власти, че са забогатяли от нарушаване на авторски права чрез уебсайта.

Дотком и неговите съобвиняеми отричат ​​обвиненията и се борят усилено срещу екстрадирането, като твърдят, че Megaupload е просто уебсайт за споделяне на файлове и че не трябва да бъдат обвинявани за това, което другите качват в него.

Три съда в Нова Зеландия се произнесоха срещу тях, като отхвърлиха този аргумент и твърденията.

Окончателното решение дали да бъде екстрадиран Дотком беше взето от министъра на правосъдието.

Законът на САЩ е силно претеглен в полза на притежателите на авторски права и е критикуван за задушаване на иновациите и нанасяне на вреда на потребителите, както и за изнасяне на американските разпоредби за авторско право в други страни чрез споразумения за свободна търговия.

Съдът остави в ареста един от заподозрените за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Съдът остави в ареста един от заподозрените за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Адвокатът на задържания настояваше за "домашен арест"