Правителството на Нова Зеландия обяви американските крайнодесни групи Proud Boys и The Base за терористични организации, съобщава Асошиейтед прес.

Двете групи се присъединяват към 18 други, включително групировката "Ислямска държава", които са официално определени като терористични, което прави незаконно в Нова Зеландия финансирането, вербуването или участието в групите и задължава властите да предприемат действия срещу тях.

Не е известно, че американските групи са активни в Нова Зеландия, въпреки че южнотихоокеанската нация е станала по-приспособена към заплахите от крайната десница, след като расист на бялата раса застреля и уби 51 мюсюлмански богомолци в две джамии в Крайстчърч през 2019 г.

Клането в Нова Зеландия вдъхнови други бели расисти по света, включително бял стрелец, който уби 10 чернокожи в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, през май.

В САЩ Държавният департамент изброява само чуждестранни групи като терористични организации. Но Гордите момчета бяха обявени миналата година за терористична група в Канада.

В 29-странично обяснение на наименованието "Горди момчета", публикувано в четвъртък, новозеландските власти заявиха, че участието на групата в насилствената атака срещу сградата на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. се равнява на терористичен акт.

В изявлението се казва, че макар да са участвали няколко милиционерски групи, Гордите момчета са били тези, които подстрекават тълпи, координират атаките срещу служители на реда и водят други бунтовници до мястото, където могат да проникнат в сградата.

Попитан от медиите в Нова Зеландия дали Гордите момчета не са по-известни с протестни действия, отколкото с изключително насилие, министърът на полицията на Нова Зеландия Крис Хипкинс каза: "Е, насилствени протести, опитващи се да свалят правителството, очевидно има доказателства за това."

Канада добавя Proud Boys към списъка с терористи

Канада добавя Proud Boys към списъка с терористи

Членовете на "Горди момчета" могат да се сблъскат с рестрикции в "банки и компании като PayPal"