Канада възнамерява да добави крайнодесните Proud Boys (Горди момчета) като терористична организация, приравнявайки ги с групи като "Боко Харам", ДАЕШ и "Ал Кайда", следвайки ролята им в нападението на тълпата срещу Капитолия в САЩ миналата седмица, съобщава "Гардиън".

Канадският министър на обществената безопасност заяви, че кабинетът му внимателно следи "Горди момчета" и "идеологически мотивираните агресивни екстремисти" в групата.

"Те са бели супремасисти, антисемити, ислямофоби, ксенофоби, женомразци. Всички те просто мразят, всички те са опасни", коментира министърът на обществената безопасност Бил Блеър. "Работим много усърдно, за да гарантираме, че там, където са налични доказателства, където имаме разузнаване, ще се справим по подходящ начин с тези организации."

Призивите за терористично определяне бяха отправени за първи път миналата седмица от Джагмит Сингх, лидер на Нова демократична партия, който обвини "Горди момчета", че помагат да се извърши "акт на вътрешен тероризъм", когато членове на групата щурмуват Капитолия.

"Техният основател е канадец. Те оперират в Канада и в момента", допълва той.

Сблъсъци между привърженици на Тръмп и полицията във Вашингтон, има арестувани

Сблъсъци между привърженици на Тръмп и полицията във Вашингтон, има арестувани

В сблъсъците са участвали и "Горди момчета"

"Горди момчета" са основани през 2016 г. от канадеца Гавин Макинс, съосновател на списание Vice. Групата стана известна в Канада преди три години, след като петима военни резервисти, облечени в черните и жълти ризи на групата, нарушиха протест на коренното население заради спорна статуя.

Групата е забранена от Facebook и Instagram през октомври 2018 г., след като е наруши политиките за омраза на платформите и е класифицирана като екстремистка организация от ФБР.

През годините след това групата се превърна в централна фигура в агресивното бяло супремасистко движение в САЩ - и членовете разглеждат Доналд Тръмп като ключов съюзник.

По време на президентските дебати, когато Тръмп бе помолен да осъди белите супрематистки групи, той вместо това каза на Гордите момчета да "отстъпят и да стоят настрана. Но ще ви кажа нещо - някой трябва да направи нещо".

Терористичното определение в Канада означава, че активите на групата могат да бъдат конфискувани от канадските власти, въпреки че групата вероятно няма големи, скрити активи. Но последващите ефекти биха могли да бъдат по-значителни, каза бивш анализатор на разузнаването.

"Банки и компании като PayPal вероятно няма да искат да правят бизнес с някой, който е обявен за член на "Горди момчета", коментира Джесика Дейвис, експерт по тероризма и бивш анализатор в канадската служба за разузнаване.

През 2019 г. канадското правителство добави към списъка си с тероризъм две неонацистки групи - Blood&Honor и Combat18 - което показва, че вижда нарастваща заплаха от крайнодесни организации.

Междувременно ФБР предупреди правоохранителните органи в САЩ, че подкрепящи Тръмп екстремисти подготвят въоръжени акции в цялата страна.

Камарата на представителите на САЩ в понеделник публикува текст на резолюция за импийчмънт на Тръмп, състояща се от една статия с обвинението - подбуждане към бунт.

По-рано американският филмов актьор от австрийски произход и бивш губернатор Арнолд Шварценегер, коментира, че "нацистите са същите като "Горди момчета". Кристалната нощ се случи тук, в САЩ, в сряда. Но тълпата счупи не само стъклата на Капитолия, но и идеите на нашата демокрация; принципите, върху които е стъпила страната ни.

Шварценегер: Тръмп е най-лошият президент в историята на САЩ

Шварценегер: Тръмп е най-лошият президент в историята на САЩ

Позиция на актьора