Американският президент Доналд Тръмп предизвика възмущение, след като избяга от възможността да осъди белите расисти и вместо това спомена името на крайнодясна екстремистка групировка по време на първия телевизионен дебат с опонента си от Демократическата партия Джо Байдън.

На въпрос дали е готов да отхвърли расистки и екстремистки организации Тръмп не отговори в прав текст, а каза: "Горди момчета - отстъпете и не предприемайте нищо."

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

Хаос и нападки на първия дебат

"Но ще ви кажа какво, ще ви кажа какво, някой трябва да направи нещо по отношение на Антифа", продължи той, визирайки крайнолявото движение.

"Гордите момчета", крайнодясна паравоенна организация, изглежда след това приеха фразата, като един известен профил в социалните мрежи публикува лого, на което пише "Отстъпете, не предприемайте нищо".

Думите на президента бързо бяха последвани от възмущение.

"Във време на пик на крайнодясното насилие и нарастващ расизъм... (Тръмп) кимна още веднъж на белите супремасисти, които вече наричат ​​това "благодарност", написа в "Туитър" Рита Кац, директор на SITE, институт, който извършва мониторинг на екстремистките организации.

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп

Ръководителят на Лигата против поругаването призова Тръмп да обясни или да се извини.

"Опитвам се да установя дали това е отговор или признание. Президентът Тръмп дължи на Америка извинение или обяснение. Сега", настоя Джонатан Грийнблат в "Туитър".

Южният център за бедност, голяма организация за граждански права, класифицира "Гордите момчета" като хейтърска организация.

Те са в противоположния край на политическия спектър спрямо Антифа, което означава антифашисти и се отнася за хлабава международна коалиция от активисти и протестиращи, които се противопоставят на крайнодясната идеология.

Джо Байдън, опонентът на Тръмп на президентските избори на 3 ноември, също нападна президента заради споменаването му на "Гордите момчета".

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата

"Това е Америка на Доналд Тръмп", написа Байдън в ретуит на публикация на репортер на "Ню Йорк Таймс", в което се отбелязва "Гордите момчета са в екстаз тази вечер от споменаването им в дебата".

Според Южния център за бедност "Гордите момчета" са известни с антимюсюлманска и мизогинистична (омразна към жените) реторика.

"Отричането им на фанатизма се опровергава от действията им: обикновените "Горди момчета" и лидерите редовно използват бели националистически мемeта и поддържат връзки с известни екстремисти", отбелязват от центъра.

"Хаос" и "омраза" видяха чуждестранни наблюдатели на дебата в САЩ

"Хаос" и "омраза" видяха чуждестранни наблюдатели на дебата в САЩ

Как Америка стигна до това ниво на политически упадък