"Хаос, прекъсвания, персонални атаки и обиди". Така определи редактор на китайски вестник президентския дебат в САЩ. Негов австралийски колега заяви, че САЩ са погълнати от омраза, информира АП.

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

Хаос и нападки на първия дебат

Първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън е бил далеч от политическо ораторство в очите на много чужди наблюдатели.

Наблюдатели следяха за евентуално въздействие върху финансовите пазари и валутите, въпреки че реакцията бе като цяло спокойна. Акциите в Япония допълнително паднаха, а доларът се обезцени спрямо японската йена и еврото, американските фючърси са на по-ниско ниво.

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата

Дебатът като цяло мина очаквано, коментира Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в Oanda.

По думите му пазарите останаха спокойни, тъй като от дебата не са излезли политически изненадани.

Според експерти по-голямото притеснение е дали резултатите от изборите ще бъдат близки и дали отлагане оповестяването им може да се окаже разрушително.

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп

Китайски редактор на "Глобал таймс" на Комунистическата партия написа, че "хаосът, прекъсванията, персоналните атаки и обиди" на дебата отразяват разделението, страха и ускоряващото ерозиране на предимствата в американската система.

Преди се възхищавах на такива телевизионни дебати в американската политика, но отсега ще съм със смесени чувства, когато отново гледам дебат, продължи редакторът. "Глобал таймс" редовно атакува политиките на САЩ.

Като цяло образът на САЩ става все по-сложен в очите ми, добави китайският журналист.

Пол Кели, редактор на вестник The Australian, описа дебата като "злобен, хаотичен, обиден, често извън контрол заради караници между двамата кандидати, което разкрива, че се презират".

"Омразата, обхванала Америка, заля първия дебат Тръмп-Байдън", пише Кели.

Докато Тръмп със сигурност мобилизира електоралната си база, той "никога не е нанасял политически нокаут". Байдън на няколко пъти говори неуверено, но "показа, че може да се бори". "Америка е изправена пред няколко опасни седмици", предупреди журналистът.

Колумнистът на The Australian Питър Хойстед нарече дебата "виканици" и "словесна каша", която отразява американския политически живот и "зейналата дупка между левите и десните".

Тим Уилсън, депутат от консервативното правителство на Австралия, изрази разочарованието си от липсата на политически фокус на дебата.

По време на дебата не бяха обсъдени външнополитически въпроси, въпреки че Тръмп заяви, че Китай е платил на сина на Байдън, Хънтър Байдън, за консултантска работа. Бившият вицепрезидент пък атакува търговските сделки на Тръмп с Китай, че не са донесли ползи на американците.

В Близкия изток останаха изненадани, когато Байдън в един момент каза "иншалла", ("по волята на Аллах"), докато Тръмп говореше кога ще публикува данъчните си декларации. Също може да се използва да се намекне, че никога няма да се случи.

"Ал Арабия" и други арабски медии публикуваха статии, в които подчертават, че Байдън е използвал думата.

Политолог от Обединените арабски емирства запита: "Как Америка стигна до това ниво на политически упадък?".