Властите в Нова Зеландия обявиха  във вторник, че отлагат плановете си за поетапно повторно отваряне на границите до края на февруари. Като причина те изтъкнаха бързото глобално разпространение на варианта на коронавируса Омикрон, съобщи "Ройтерс".

Нова Зеландия започна да облекчава някои от най-строгите пандемични мерки в света и ограниченията по международните ѝ граници постепенно трябваше да се разхлабят от януари, като пристигането на всички чуждестранни туристи по план трябваше да бъде разрешено от април.

Пътуването без карантина, което трябваше да бъде отворено за новозеландци в Австралия от 16 януари, ще бъде отложено за края на февруари, каза министърът за реагиране на COVID-19 Крис Хипкинс на пресконференция в Уелингтън.

Нова Зеландия разхлабва COVID-19 мерките въпреки заплахата от Омикрон

Нова Зеландия разхлабва COVID-19 мерките въпреки заплахата от Омикрон

Страната ще премине към система на живеене с коронавируса

"Всички доказателства досега сочат, че Омикрон е най-заразният вариант на COVID-19 досега. Няма съмнение, че това е разочароващо и ще развали много планове за почивка, но е важно тези промени да бъдат изложени ясно днес, за да могат хората да имат време да обмислят плановете си", каза той.

Нова Зеландия също така заяви, че продължителността на престоя в държавните карантинни заведения ще бъде увеличена от една седмица на 10 дни. Изискването за тест преди заминаване за влизане в Нова Зеландия беше намалено от 72 часа на 48 часа преди пътуването.

Нова Зеландия облекчава правилата за ваксинирани пътници

Нова Зеландия облекчава правилата за ваксинирани пътници

Без карантина от следващата година