Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че страната ще премине към система на живеене с коронавируса по-късно тази седмица, въпреки че новият вариант "Омикрон" представлява нова здравна заплаха за света, предаде "Ройтерс".

На този етап няма регистрирани заразени с "Омикрон" в Нова Зеландия, но развиващата се глобална ситуация показа защо е необходим предпазлив подход по границите, отбеляза тя.

Япония затваря границите си за всички чужденци заради "Омикрон"

Япония затваря границите си за всички чужденци заради "Омикрон"

Австралия също обмисля затягане на влизането на чужденци

"Омикрон е напомняне за риска, който все още съществува по нашите граници", изтъкна Ардърн на пресконференция.

Нова Зеландия е сред страните с най-строг граничен контрол в света и планира да държи границите затворени за повечето международни пътници за още пет месеца.

Страната също така въведе нови гранични мерки за пътници от девет южноафрикански страни през уикенда, като обяви, че граждани от тези страни могат да пътуват до Нова Зеландия, но ще трябва да останат под държавна карантина в продължение на 14 дни.

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Това обявиха от СЗО

Ардърн посочи, че все още трябвало да се съберат много доказателства, за да се разбере въздействието на варианта "Омикрон".

"Той може да повлияе на нашите ваксини, но може и да не повлияе. Може да е по-тежък или може да е по-лек от "Делта"... ние просто не знаем", отбеляза Ардърн.

Генералният директор на здравеопазването Ашли Блумфийлд каза, че властите проучвали дали трябва да се направи повече по границите за предпазване от "Омикрон".

Здравните министри от G7 се събират спешно заради щама Омикрон

Здравните министри от G7 се събират спешно заради щама Омикрон

Заседанието е свикано от Великобритания…

"Наистина просто се стремим да го държим извън страната ("Омикрон"), докато научаваме повече за него", каза Блумфийлд на пресконференцията.

Нова Зеландия преминава към нова "светофарна" система от петък, която оценява регионите като червени, оранжеви или зелени в зависимост от нивото им на излагане на COVID-19 и процента на ваксинация. Окланд, епицентърът на епидмията от "Делта" в страната, ще започне в червено, което ще направи маските задължителни и ще ограничи събиранията на обществени места.

Нова Зеландия е регистрирала около 11 000 заразени от началото на епидемията досега, от които само 43 души са починали.

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Симптомите на новия COVID щам - необичайни, но леки