Правителството на Нова Зеландия отменя екологичните реформи в опит да даде тласък на разклатената икономика и да изпълни обещанията, дадени на своите избиратели, предава "Ройтерс".

Откакто пое властта миналата година, дясноцентристката коалиция на премиера Кристофър Луксън обяви, че ще отмени забраната за проучване на нефт и газ, ще отложи ценообразуването на селскостопанските емисии пет години назад и ще насърчи повече добив.

Това е част от промяна на приоритетите на правителството към увеличаване на износа, за да се подкрепи икономика, която е нараснала само с 0,3% през годината до март 2024 г., най-ниският й растеж за същия период от удара на пандемията през 2020 г., и която има дефицит по текущата сметка на 6,8% от БВП.

Износът съставлява близо една четвърт от икономиката на Нова Зеландия.

"Икономическата ситуация за мен е може би най-лошият от набор от обстоятелства, които мога да си спомня в моя зрял живот", каза министърът на ресурсите Шейн Джоунс.

"Така че, когато се появи възможността да подкрепим повторното появяване на минералния сектор, тя беше водена от доста брутално разбиране за това какво е нашето икономическо положение", добави той.

Селскостопанският сектор, включително риболовът, допринася с 5% за икономиката и представлява около 80% от общия износ. Фермерите, които помогнаха на правителството на Луксън да дойде на власт, казаха, че екологичните политики, които коалиционното правителство обръща, биха направили млечните продукти и месото твърде скъпи за производство.

Но докато фермерите и компаниите приветстваха промените, еколозите критикуваха коалицията за това, което казаха, че е недалновидна политика.

Миналата седмица националният превозвач Air New Zealand се отказа от целта си за емисии до 2030 г., позовавайки се на забавяне на нови самолети и високите цени за екологично чисто гориво. Опозиционната Зелена партия заяви, че е загрижена, че "нискоамбициозният подход на правителството към изменението на климата" ще насърчи повече компании да последват примера.

В доклад на правителствената комисия по климата, публикуван миналата седмица, се казва, че има значителни рискове Нова Зеландия да не изпълни своите цели за вътрешни емисии за 2030 г. и 2035 г. и обещаното намаляване на метана от животни и отпадъци.

Той отбеляза, че всеки недостатък в постигането на тези цели би увеличил необходимостта от повече офшорни смекчаващи мерки, за да се отговори на национално определения принос. Прогнозата на Министерството на финансите за миналата година показва, че смекчаването може да струва до 23,5 милиарда новозеландски долара (14 милиарда долара).

Сривове на борсите в САЩ и Япония - идва ли края на американския балон?

Сривове на борсите в САЩ и Япония - идва ли края на американския балон?

Опасенията от срив на американската икономика се засилват