Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви в четвъртък, че нейното правителство проучва възможностите, за да се свърже отново със света след повече от година принудително затваряне на границите заради пандемията, предаде "Ройтерс".

Нова Зеландия успя чрез строги мерки да елиминира коронавируса в границите си, но остави страната с 5 милиона изолирана от останалия свят. Тъй като по-голямата част от основните работници сега се ваксинират, а ваксинацията за останалото население започва през юли, правителството вече подготвя план за това как страната ще бъде отворена отново.

Ардърн заяви, че Нова Зеландия е започнала да възстановява контактите си, като е разрешила пътувания без карантина със съседна Австралия и островите Кук в южната част на Тихия океан и обмисля възможностите за повече.

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

За първи път от почти 400 дни пътници от двете държави могат да летят над Тасманово море

Повече от 70 000 души са пътували до Нова Зеландия от Австралия от миналия месец, а над 57 000 са пътували обратно, каза Ардърн. Тя обаче отбеляза, че въвеждането на ваксини в Нова Зеландия е непълно и броят на страните, за които може безопасно да се отвори, също е ограничен.

Нова Зеландия ще обяви своя годишен бюджет следващата седмица, който Ардърн заяви, че ще продължи да подкрепя възстановяването от пандемията, но също така ще види по-целенасочена реакция.

Нова Зеландия си осигури ваксина срещу COVID-19 за цялото население

Нова Зеландия си осигури ваксина срещу COVID-19 за цялото население

Нова Зеландия закупи достатъчно дози от ваксината на Pfizer/BioNTech