Правителството на Нова Зеландия продължава дискусиите относно бъдещото сътрудничество с пакта за сигурност AUKUS, но е далече от възможността да вземе решение по този въпрос.

Това съобщи външният министър на страната Уинстън Питърс в сряда, предаде Reuters.

По думите му Нова Зеландия трябва да проучи по-добре потенциалните възможности за сътрудничество с пакта за технологиите, да прецени икономическите ползи и ползите за сигурността и да реши дали това е в национален интерес.

"Правителството е далеч от тази точка, за да може да вземе такова решение", изтъкна Питърс в реч пред Новозеландския институт по международни отношения в Уелингтън.

Същевременно би било крайно безотговорно правителството да не обмисли дали сътрудничеството с партньори с подобно мислене за напредъка в технологиите е в национален интерес, обясни той.

AUKUS е двуетапен отбранителен пакт, сформиран през 2021 г. от САЩ, Великобритания и Австралия като част от усилията за противодействие на нарастващото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Първият етап или "стълбът" на AUKUS е проектиран да доставя на Австралия атакуващи подводници с ядрено задвижване, докато вторият стълб е фокусиран върху предоставянето на разширени способности и споделяне на технологии в редица области.

Вашингтон кани Нова Зеландия в AUKUS

Вашингтон кани Нова Зеландия в AUKUS

Планират производство на нов клас подводници екипирани с "най-модерните" американски технологии до 2040

Няма предположения, че Нова Зеландия, която има дълга история на безядрен режим, ще се присъедини към първия етап.

Питърс каза, че преди Нова Зеландия да може да разгледа възможността за участие в Стълб 2, участващите в AUKUS ще трябва да искат Нова Зеландия да участва.

"Това предварително условие все още не е изпълнено", каза той.

Вътрешните критици на присъединяването към AUKUS включват бившия министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която предупреди, че това ще подкопае независимата външна политика на страната. Други поставиха под съмнение целта на AUKUS да сдържа Китай и изразиха загриженост относно въздействието му върху антиядрения статут на Нова Зеландия.

Други страни, разглеждани като потенциални партньори по стълб 2 в AUKUS, са Канада, Япония и Южна Корея.

Южна Корея обсъжда присъединяване към AUKUS

Южна Корея обсъжда присъединяване към AUKUS

Но само във втория стълб на пакта