Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че вратата е широко отворена за Нова Зеландия да се ангажира с проекта за разработване и доставка на оръжия AUKUS между Съединените щати, Великобритания и Австралия, предава "Ройтерс".

Многоетапният проект AUKUS е тристранен пакт за сигурност между Австралия, Обединеното кралство и САЩ, обявен на 15 септември 2021 г. за Индо-тихоокеанския регион. Съгласно пакта САЩ и Обединеното кралство ще помогнат на Австралия да придобие ядрени подводници. Пактът също така включва сътрудничество по модерни кибер механизми, изкуствен интелекти, автономност, квантови технологии, подводни способности, електронна война, иновации и споделяне на информация. Пактът ще се фокусира върху военния капацитет.

Проектът се планира да завърши в края на 2030 г. и началото на 2040 г. с британско и австралийско производство и експлоатация на нов клас подводници - SSN-AUKUS - екипиран с "най-модерните" американски технологии.

"Вратата е широко отворена за Нова Зеландия и други партньори да се ангажират, когато сметнат за подходящо", каза Блинкън на пресконференция в Уелингтън.

"Ние отдавна работим заедно по най-важните въпроси на националната сигурност. И така, докато развиваме AUKUS, както казах, вратата е отворена за ангажиране."

Блинкън е в Нова Зеландия за малко повече от ден като част от посещение на три държави в Тихия океан.

Той се срещна с премиера на Нова Зеландия Крис Хипкинс и външния министър Наная Махута. Той ще пътува до Австралия по-късно в четвъртък, където трябва да започне най-голямото австралийско-американско военно учение.

Нова Зеландия заяви, че е отворена за обсъждане на втората фаза на AUKUS, фокусирана върху военната технология, но Махута в четвъртък повтори, че "не е готова да направи компромис или да промени позицията си без ядрено оръжие" и че продължава да подкрепя ядрено-свободния Тих океан.

Тя каза, че разговорите й с Блинкън са били топли и лични и са обхванали международния ред, основан на правила, все по-оспорваната глобална среда, включително в Тихия океан, и са подчертали ангажимента на двете страни към демокрацията и човешките права.

Нова Зеландия и САЩ се описват като близки стратегически партньори, въпреки че техният съюз беше преустановен през 80-те години на миналия век, когато Нова Зеландия забрани посещения на американски ядрени или въоръжени военни кораби.

Отношенията им станаха все по-близки през последните няколко години поради взаимни опасения относно присъствието на Китай в Тихия океан, особено нарастващите връзки на Пекин в областта на отбраната и политиката около Соломоновите острови и неговия потенциален дестабилизиращ ефект в региона.

Махута каза, че въпреки че Нова Зеландия уважава независимостта на Соломоновите острови, тя също така подкрепя регионални споразумения, които изискват тихоокеанските страни да се обединят, когато вземат решения, които биха могли да повлияят на региона.

САЩ заплашват Kитай с „целенасочени“ действия

САЩ заплашват Kитай с „целенасочени“ действия

Двете страни обаче трябва да си сътрудничат по глобалните проблеми