Консервативното правителство на Нова Зеландия ще намали военните разходи с 6,6%, според кабинета на министъра на отбраната, въпреки че въоръжените сили се борят с остаряващото оборудване, недостиг на работна ръка и амбициите за по-голяма регионална роля, предава "Ройтерс".

Според неоповестявани досега данни, предоставени на "Ройтерс" от министъра на отбраната, предложените разходи за отбрана ще паднат до 3,03 милиарда долара за годината, която приключва през юни 2025 г. Бюджетът за отбрана за тази година беше 3,2 милиарда  долара.

Новият бюджет, който ще бъде представен на 30 май, ще постави разходите за отбрана на Нова Зеландия на 0,9% от БВП, което е спад от 1% през текущата година, според отбранителните сили.

Съкращенията идват, докато неотдавнашни правителствени доклади предупреждават за старо оборудване а военните се борят да наемат и задържат персонал. Наред с тези предизвикателства, правителството иска да подобри състоянието на въоръжените сили на страната и да поеме повече регионални и глобални мисии - както и да проучи кандидатурата за присъединяване към отбранителния пакт AUKUS.

"Постоянно съм била ясна, че отбраната ще се нуждае от повече финансиране и съм ангажирана да я подкрепя", каза министърът на отбраната Джудит Колинс пред "Ройтерс" в имейл, добавяйки, че големи решения относно капиталовите разходи ще бъдат взети след завършването на плана за отбранителни способности през юни .

Съкращенията поставят Нова Зеландия в противоречие с много от нейните традиционни партньори, като Австралия и Япония, които увеличават разходите в отговор на нарастващото военно присъствие на Китай в региона.

Австралия налива милиарди за отбрана в очакване на конфликт в Тихия океан

Австралия налива милиарди за отбрана в очакване на конфликт в Тихия океан

Страната увеличава разходите за отбрана с 50,3 млрд. австралийски долара през следващото десетилетие

Япония, която изразходва приблизително 1% от БВП за отбрана до 2022 г., ще достигне около 1,6% през следващата година и има за цел да достигне 2% до 2028 г. Австралия ще премине от 2% до около 2,4% през следващото десетилетие.

Премиерът на Нова Зеландия Кристофър Луксън работи усилено за увеличаване на международната ангажираност от встъпването си в длъжност, включително изпращането на екип за морска сигурност в Червено море. Но намаляващите приходи и растящият дълг възпрепятстваха способността на страната да увеличи разходите за отбрана, въпреки че тя казва, че е загрижена за нарастващото присъствие на Китай в Тихия океан и влошаващата се среда за глобална сигурност.

Правителството отбеляза, че разходите за отбранителни сили през текущата година са били значително увеличени от големите капиталови разходи за нови самолети C-130J. Правителството заяви, че иска да намали разходите средно с 6,5% до 7,5% във всички агенции.

Три от деветте кораба на Кралския флот на Нова Зеландия вече са блокирани в пристанището поради липса на екипаж. Самолетите Боинг 757-2K2 на ВВС редовно се повреждат и през март Луксън трябваше да вземе търговски самолет на среща на върха на АСЕАН, след като самолетът му беше спрян.

Нова Зеландия също трябваше да поиска помощ от други страни за морско наблюдение и регионални спасителни операции, след като пенсионира своите P-3K2 Orions пет месеца по-рано поради недостиг на персонал.

Изоставането на военните разходи и способности на Нова Зеландия ще навреди на шансовете й да се присъедини към технологично фокусирана част от отбранителния пакт AUKUS, казват дипломатически източници. Правителството е в разгара на дискусиите какво би означавало присъединяването.

Австралия, Великобритания и Съединените щати подписаха пакта през 2021 г. В основата му е план за подпомагане на Австралия да построи ядрени подводници, но вторият етап за разработване на други военни технологии, като хиперзвукови ракети, е отворен за повече страни. Южна Корея, както и Япония са изразили интерес.

Южна Корея обсъжда присъединяване към AUKUS

Южна Корея обсъжда присъединяване към AUKUS

Но само във втория стълб на пакта