Турските власти са издали заповеди за арест на 110 души, заради предполагаеми връзки с духовника Гюлен, базиран в САЩ, съобщават агенция "Доган" и други медии, цитирани от "Ройтерс".

Полицейската операция за залавяне на заподозрени, които са мениджъри, партньори и служители на издателската група "Кайнак Холдинг" и свързаните с нея дружества, е фокусирана в Истанбул, но има заповеди и в 24 провинции.

Турция издаде заповед за задържането на повече от 100 души

Турция издаде заповед за задържането на повече от 100 души

Операция по арестите се провежда в 15 провинции на страната

"Кайнак Холдинг" е "превзета" от държавата през 2015 г. за връзки с движението на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който живее в изгнание в Пенсилвания от 1999 г. насам. Той отрича обвиненията за участие в неуспешния преврат през юли 2016 г.

Стотици фирми като "Кайнак Холдинг", много от тях и по-малки провинциални предприятия, са "превзети" от властите след преврат и сега се ръководят от назначени от правителството администратори.

В отделна операция, фокусирана в Анкара са арестувани 38 души бивши служители на училища, собственост на мрежата на Гюлен, според турски медии. Училищата са закрити с постановление след неуспешния преврат.

Правителството отхвърля загрижеността на групите за защита на правата на хората, счита че само подобно прочистване би могло да неутрализира заплахата, която представлява мрежата на Гюлен, проникнала според тях в институции като съдебната система, армията и училищата.