Иранският адвокат и носител на нобеловата награда за мир Ширин Ебади съобщи, че сестра й е била арестувана по време на демонстрациите в Иран.

Припомняне, Техеран отново стана арена на сблъсъци, последвани от много арести. Напрежението ескалира, след като опозицията призова хората да протестират по улиците по време на шиитския мюсюлмански празник Ашура.

Електронното издание на френския „Le monde" цитира думите на първата отличена с Нобел иранка, която коментира ареста на сестра си.

Сестра ми няма никаква политическа дейност. Нейното задържане е опит за натиск над мен самата, който цели да спра с работата си по защита на човешките права, заяви тя.

Нушин Ебади е преподавател в медицинско училище в Техеран, уточнява изданието.

Името на сестра й скоро отново влезе в публичното пространство, след като стана ясно, че иранските власти са отнели Нобеловата й награда.

„Le monde" допълва, че освен Нушин Ебади, властите в Иран са задържали поне още четирима души. Сред тях е и журналистът Машала Шамсолваезин, който ръководи асоциацията на иранските журналисти. Според опозиционни сайтове в ареста се намират и други негови колеги.

Припомняме, племенникът на иранския опозиционен лидер Мир Хосейн Мусауи беше убит по време на сблъсъците между протестиращи и службите за сигурност. Вчера стана ясно, че е задържан и съветник на Мусауи.