Бившият президент на Иран Али Рафсанджани призова за освобождаването на задържаните ирански опозиционери по време на протестите в страната, предаде БиБиСи.

В своето първо изказване след проведените избори бившият държавен глава на Иран заяви още, че дори в момента голям брой хора в страната подлагат на съмнение изборните резултати.

По време на речта си, излъчвана по националното радио, Рафсанджани заяви, че е необходимо да се направи нещо, за да може да се успокои продължаващото социално напрежение.
В настояващата ситуация не е необходимо да имаме толкова много хора в затвора, трябва да им позволим да се върнат при семействата си, коментира той.

Ние всички сме членове на едно семейство. Не позволявайте на врага да ни се надсмива и да ни критикува, добави Рафсанджани. Ние сме длъжни да съчувстваме на тези, които претърпяха страдания.
Системата не може да ги загуби. Ако тя им подаде отново ръка, те ще се върнат към нея, продължава изказването на бившия държавен глава. По думите му, в момента Иран е в криза.

Докато Рафсанджани говореше в университета в Техеран десетки хиляди хора се сърбаха пред сградата на учебното заведение. СиЕнЕн допълва, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне някои от тях.

Събралите се скандираха "Смърт на диктатора" и призоваха президента на Иран Ахмадинедждад да подаде оставка. Според очевидци много от тях са арестувани.
 
Рафсанджани продължава да се смята за ключова фигура в ислямската страна. Той беше силен поддръжник на основния опонент на преизбрания президент Ахмадинжеджад - Мусави.

БиБиСи коментира, че речта на бившия президент може да даде началото на сериозна конфронтация между правителството в лицето на Ахмадинеджад и опозицията.

В момента в затворите в Иран има стотици задържани след масовите безредици, последвали вота.