Терорист-самоубиец отне живота на поне 13 души в пакистанския град Лахор, съобщи СиЕнЕн. Нападението е било извършено от сунитска терористична групировка и е било насочено срещу шиитско религиозно шествие. Междувременно при друг взрив в Карачи загина полицейски офицер, а петима души бяха ранени.

Според медицинските власти в Лахор, сред загиналите има и една жена. В болница са настанени 52 души, от които 15 са в критично състояние. Поне четирима полицаи са загинали при взрива.

Шакир Ула Шаккир, говорител на сунитската организация „Федайен-е-Ислам", заяви, че организацията му е отговорна за атентата. Шиитите са малцинство в преимуществено сунитски Пакистан. Шакир ги нарече „врагове на исляма".

Един от лидерите на „Федайен-е-Ислам" е Кари Хюсеин, за когото се смята, че подготвя малолетни терористи-камикадзе за пакистанските талибани. По данни на полицията, извършителят на атентата в Лахор е бил на между 13 и 15г. и е носел чанта. Момчето опитало да стигне до процесията, но било спряно от полицията, при което активирало бомбата.