Учители от начални училища в гръцката столица Атина са влезли в сблъсъци с полицейски части за борба с безредиците за втори път за по-малко от седмица по време на протест срещу плановете на правителството за промяна на условията за наемане в публичния сектор, съобщава "Ройтерс".

Насилието избухна, след като протестиращи учители, които са в 24-часова стачка, са се опитали да пробият полицейски кордон до сградата на парламента. Някои демонстранти са хвърляли пиратки и фойерверки по полицията, която е отговорила със сълзотворен газ. Сблъсъците са били краткотрайни.

Сълзотворен газ срещу протестиращи учители в Атина

Сълзотворен газ срещу протестиращи учители в Атина

2000 протестиращи, повечето от тях от комунистическата групировка ПАМЕ

Повече от 3 000 души са взели участие в протеста, държейки плакати, на които пише "Наемане за постоянно сега!"

Учителите твърдят, че училищата нямат достатъчно персонал и настояват за създаването на допълнителни постоянни позиции. Те твърдят, че законопроектът за министерството на образованието, който понастоящем е в процес на обществено обсъждане, е несправедлив към учителите с дългогодишен стаж.

Гърция замрази наемането в публичния сектор през годините на икономическата криза, която започна в края на 2009 г.

Лявото правителство на СИРИЗА обеща да наеме 15 000 учители през следващите три години. Синдикатите не са доволни от процеса по подбор на наетите, твърдейки, че е несправедлив към някои кандидати и настояват, че трябва да се наеме по-голям брой.