Полицията в Гърция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне стотици учители, протестиращи срещу плановете на правителството да промени процедурите за наемане в държавния сектор, съобщава "Ройтерс".

Около 2000 протестиращи, повечето от тях от комунистическата групировка ПАМЕ, са шествали по централните улици на Атина, развявайки червени знамена и скандирайки лозунги срещу законопроект на Министерството на образованието, който в момента е в процес на обществено обсъждане.

Те са издигнали плакат, на който пише: "Върнете чудовищния законопроект".

Полицията влезе в сблъсъци с някои от протестиращите пред сградата на парламента и използва сълзотворен газ срещу група, която се е опитала да достигне до седалището на премиера Алексис Ципрас.

Гърция замрази наемането в публичния сектор по време на продължителната дългова криза, която започна в края на 2009 г. Третата международна спасителна помощ от 2010 г. насам изтече през август.

Учителските синдикати твърдят, че държавните училища не разполагат с достатъчно персонал и настояват за създаването на по-постоянни работни места за учителите.