Новите оръжия на Русия, за които руският президент Владимир Путин разказа в обръщението си пред горната камара на руския парламент по-рано днес, "пробиват" противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ. Това подчерта руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

По думите му, в Русия е било създавано най-модерното и съвременно оръжие в продължение на много години, а понякога и в продължение на десетилетия.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Оръжие, което е в състояние да преодолее съществуващите и бъдещите системи за противоракетна отбрана. Фактът, че днес се създава в Полша и Румъния, създава се в Аляска, и се очаква да се създаде в Южна Корея и Япония, този "чадър" на противоракетна отбрана, той се оказва, че е "пробит". И не знам защо им е този "чадър", в който са вложени толкова много пари", коментира Шойгу.

"Всичко това ще гарантира осигуряването на сигурността и защитата на суверенитета на страната за десетилетия напред. Но най-важното е, че това ще предотврати страната ни да бъде въвлечена в нова оръжейна надпревара, която страните от НАТО постоянно ни налагат", допълни руския военен министър.

Руски изтребители Су-57 са провели бойни изпитания в Сирия

Руски изтребители Су-57 са провели бойни изпитания в Сирия

Два изтребителя

Шойгу изрази мнение, че "това е едно от най-важните послания (на Путин) за всички години, във всеки случай за въоръжените сили, Министерството на отбраната и сигурността на страната".