Новият финансов министър на Великобритания предупреди за предстоящи увеличения на данъците, тъй като призна за "грешки", допуснати от краткотрайния му предшественик в бюджета, съобщава "Франс прес".

Джереми Хънт направи първи коментар пред медиите след назначаването му за министър на финансите от министър-председателя Лиз Тръс, чието собствено бъдеще на премиерския пост е под въпрос само седмици след встъпването ѝ в длъжност.

Предстоят ни някои много трудни решения, предупреди Хънт пред "Скай Нюз" и посочи, че всички правителствени служби са изправени пред ограничаване на разходите.

"Някои данъци няма да бъдат намалени толкова бързо, колкото хората искат. Някои данъци ще се повишат", добави той.

Лиз Тръс уволни финансовия си министър
Обновена

Лиз Тръс уволни финансовия си министър

Британското правителство готви план за повишаване на корпоративния данък

Данъчните облекчения бяха в центъра на бюджета, обявен от предшественика на Хънт - Квази Квартенг, на 23 септември. Те обаче бяха финансирани чрез повече милиардни заеми, което предизвика паника на финансовите пазари и доведе до по-високи разходи за британските домакинства.

Вчера Тръс уволни Квартенг и се разграничи още по-категорично от планираните данъчни облекчения. Тя обаче все още е изправена пред заплахата да бъде свалена от консервативните депутати, ужасени от срива на партията в социологическите проучвания, откакто Тръс смени Борис Джонсън на 6 септември.

Имаше грешки, призна Хънт, бивш министър на здравеопазването и на външните работи.

Квартенг и Тръс първоначално са искали да намалят данъците за хората с най-високи доходи и са представили бюджета си без независими прогнози от Службата за бюджетна отговорност, обясни той, обобщавайки две ключови грешки.

Премиерът го разбра, затова съм тук, обобщи Хънт.

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Според британския вътрешен министър това само ще влоши пазарните сътресения