Александър Шаленберг встъпи в длъжност като канцлер на Австрия, съобщава "Ройтерс".

Досегашният министър на външните работи в кабинета на Себастиан Курц - Александър Шаленбергположи клетва на официална церемония пред президента в двореца Хофбург във Виена.

Това се случи, след като в събота лидерът на Австрийската народна партия подаде оставка заради скандала с обвинения в корупция. Той обаче заяви, че ще остане начело на партията и председател на парламентарната ѝ група.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник за него и партията му.

Външният министър на Австрия ще е новият канцлер

Външният министър на Австрия ще е новият канцлер

Александър Шаленберг сменя Себастиян Курц

След Шаленберг клетва положи и новият външен министър Михаел Линхард, който досега беше посланик на Австрия във Франция.

В първата си реч пред медиите новият австрийски канцлер подчерта, че ще работи в тясно сътрудничество със своя предшественик. Всичко друго е абсурдно и противоречи на демократичните принципи, категоричен бе Шаленберг.

Думите му бяха разкритикувани от опозицията, която твърди, че той ще бъде "марионетка" на Курц.

Самият Шаленберг заяви, че смята твърденията относно Курц за фалшиви и изрази увереност, че накрая това ще бъде потвърдено.

Канцлерството е чест, която не съм очаквал и никога не съм желал, но нямаше възможност да избягам от тази отговорност, заяви още Шаленберг и посочи, че страната се нуждае от отговорност и стабилност.

Като основни предизвикателства, пред които е изправена Австрия, той открои пандемията, бюджета и данъчната реформа.

Курц хвърли оставка

Курц хвърли оставка

След корупционния скандал и призивите да се оттегли