Новият временен лидер на френските националисти - Стив Бриуа, е обект на две разследвания, предаде Би Би Си.

Предшественикът му на поста, който трябваше да замества лидерката на Националния фронт Марин льо Пен до края на изборната кампания, остана само 3 дни в председателското кресло. Той беше принуден да подаде оставка, тъй като беше заподозрян в отричане на Холокоста.

На 24 април Марин льо Пен обяви, че се оттегля от председателския пост на Националния фронт, за да се кон;центрира върху кампанията си преди втория тур на президентските избори, който ще се проведе на 7 май.

За временен лидер беше избран Жан-Франсоа Жалк.

Журналист от вестник "La Croix" обаче напомни за интервю на Жалк от 2000 г., в което той изказва съмнение, че нацистите действително са използвали пестицида "Циклон Б" за масово унищожение на хора в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Жалк отрече да е казвал това и заяви, че отнесе въпроса към съда.

Заради скандала, в петък Жалк беше сменен на поста временен лидер на Националния фронт от Стив Бриуа.

Днес беше съобщено, че френската прокуратура разследва Бриуа заради коментар във Фейсбук, в който призовава към унищожаване на негов политически съперник.

Той трябва да застане пред съда и заради свой постинг в Туитър, в който свързва нарасналия брой на сексуалните посегателства в Европа с увеличената численост на мигрантите.