Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф е поискал правото да проведе нов референдум за независимостта на региона в първия си разговор с британския премиер Риши Сунак. Това заяви самият той пред "Скай Нюз".

"Ще продължа да се застъпвам за това, че имаме тези правомощия, защото, разбира се, сме били избирани с мандат отново и отново", посочи той. "Той, разбира се, не се съгласи да направи това по телефона, но аз няма да спра да настоявам".

Юсаф добави, че ще продължи да настоява Сунак да въведе член 30 от Закона за Шотландия от 1998 г., позволяващ на Холирууд (шотландският парламент - б.р.) да взема решения на по-високо ниво, което обикновено е в правомощията на Уестминстър.

Още през септември Върховният съд на Великобритания постанови, че Шотландия не може да проведе нов референдум без одобрението на Лондон.

Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

Решението на съда е разочароващо за националистите

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% срещу 45%. Активистите за независимост обаче оспориха гласуването две години по-късно с мотива, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, на което мнозинството шотландски избиратели се противопоставиха, променя съществено обстоятелствата.

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън обяви миналата година, че възнамерява да проведе референдум за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британското правителство в Лондон обаче заяви, че няма да даде разрешение за нов плебисцит, посочвайки, че това трябва да е събитие, което се случва веднъж на поколение. Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разделени поравно относно това дали подкрепят или не независимостта, така че резултатите от гласуването биха били твърде оспорвани.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Плебисцитът ще се проведе на 19 октомври догодина