Новият министър-председател на Австралия Антъни Албанезе каза в понеделник, че отношенията на страната с Китай ще останат "трудни".

Той направи изявлението, преди да замине за срещата на върха в Япония с президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на Япония и Индия.

"Промени се Китай, а не Австралия, и Австралия винаги трябва да отстоява нашите ценности - и в правителството, което аз ръководя", каза Албанезе по време на брифинг за медиите, след като пое управлението като 31-ви министър-председател на страната.

Австралия с Китай, неговият най-голям търговски партньор, се сблъскаха по редица въпроси, включително търговията, произхода на коронавируса и обвиненията от Австралия за чужда намеса.

Австралия обвини Китай в агресивни действия

Австралия обвини Китай в агресивни действия

Кораб на китайско разузнаване е бил проследен край бреговете на Западна Австралия

На 13 май, Австралия обвини Китай в агресивни действия.

Австралийският министър на отбраната Питър Дътън спомена, че кораб на китайско разузнаване е бил проследен край бреговете на Западна Австралия. Той нарече това "акт на агресия" от страна Пекин.

Австралия проследи шпионския кораб през предходната седмица, тъй като той е плавал преди военноморската комуникационна станция Harold E Holt в Ексмут, която се използва от австралийски, американски и съюзнически подводници.

Посолството на Китай в Австралия не направи коментар.

През февруари Пекин и Канбера се обвиниха взаимно за инцидент, където австралийски морски патрулен самолет засече лазер, насочен към него от кораб на ВМС на Народната освободителна армия.

Австралия се скара на Китай заради опасно военно поведение

Австралия се скара на Китай заради опасно военно поведение

Китайски военен кораб е насочил лазер към австралийски самолет