Премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви, че иска да сложи край на териториалния спор с Русия.

Токио има териториални претенции за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, като ги смята за свои "северни територии".

Япония смъмри Русия заради посещението на главния прокурор на Курилските острови

Япония смъмри Русия заради посещението на главния прокурор на Курилските острови

Поредно напрежение между двете страни заради Курилите

"Без да отлагаме проблема със северните територии (за решение, б. р.), бъдещото поколение трябва да му сложи край. Чрез искрен обмен на мнения на най-високо равнище с Русия, ние целим цялостното развитие на японско-руските отношения, включително сключването на мирно споразумение", изтъкна Суга, произнасяйки програмна реч в парламента.

Предшественикът на Суга Шиндзо Абе активно насърчаваше диалога с Русия; той имаше 27 срещи с руския президент Владимир Путин. През 2018 г. в Сингапур той фактически се отклони от основния курс на Япония, който се заключаваше в настояване за връщането на четирите острова, и се съгласи да преговаря с Москва въз основа на Съвместната съветско-японска декларация. В нея се говори само за два острова - Хабомай и Шикотан.

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

"Това е неприемливо"

Йошихиде Суга също разговаря с Путин през септември. След разговора в Токио те заявиха, че новият премиер ще продължи курса на Абе.

Отношенията между Русия и Япония са помрачавани от липсата на мирен договор след края на Втората световна война. Въпреки това, както многократно са отбелязвали руските власти, в преговорите по условията на това споразумение не се обсъжда предаването на островите на Япония.

През 1956 г. СССР и Япония подписват съвместна декларация, в която Москва се съгласява да разгледа такава възможност при сключване на мирен договор. Позицията на Москва е, че островите са станали част от СССР след Втората световна война и суверенитетът на Русия над тях не подлежи на съмнение.

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Това били необосновани териториални претенции към Русия