Глобалното доверие в американското държавно ръководство е стигнало ново дъно, като сега САЩ се нареждат след Китай по одобрение по света. Това показва ново социологическо проучване на "Галъп интернешънъл".

Допитването, направено в 134 страни, показва рекорден срив в одобрението за ролята на САЩ в света - от 48% при управлението на бившия американски президент Барак Обама до 30% след първата година от мандата на настоящия президент Доналд Тръмп, което е най-ниското регистрирано равнище, откакто "Галъп" са започнали преди 10 години да правят ежегодни социологически проучвания за световното лидерство.

Тръмп с най-нисък рейтинг на одобрение след първата година в историята на САЩ

Тръмп с най-нисък рейтинг на одобрение след първата година в историята на САЩ

Осредненият рейтинг на одобрение на Тръмп е на ниво 39 на сто

Резултатът идва само ден, след като друго проучване на "Галъп" установи, че в първата годишнината от встъпването си в длъжност Тръмп е достигнал най-ниския рейтинг на одобрение в сравнение с който и да е избран американски президент в първата си година в Белия дом.

Допитването потвърждава някои от най-големите страхове на анализаторите на външната политика в САЩ и Европа, че подходът на Тръмп "Америка на първо място", съчетан с неговата нестабилна и избухлива личност, отслабва сцеплението между западните демокрации в условията на нарастващо предизвикателство от автокрациите в Русия и Китай, както и възходът на нелибералните демокрации и ксенофобския национализъм в Европа.

Понастоящем Германия е разглеждана като глобален лидер от много повече хора (41 процента от извадката), като Китай е на второ място с 31 процента. Русия получава 27 на сто одобрение за глобалната си роля.

В почти половината страни - 65 от 134 - САЩ са се сринали с 10 или повече процента. Най-голям спад се отчита в някои от най-близките съюзници на Вашингтон в Западна Европа, Австралия и Латинска Америка.

Един от най-големите спадове в доверието в американското лидерство е във Великобритания, където се отчита срив с 26 процентни пункта. Една трета от британците в новото проучване са изразили одобрение спрямо САЩ, докато цели 63 на сто са изразили неодобрение.

"Тази година бележи значителна промяна в тенденциите ни", изтъкват от "Галъп", допълвайки: "Само 30% от света, средно, одобряват работата на американското държавно ръководство, докато година по-рано числото е било цели 48%. Всъщност повече хора сега не одобряват американското лидерство, отколкото го одобряват. Това историческо дъно поставя одобрението на ръководството на САЩ на равна нога с Китай".