Премиерът на германската провинция Тюрингия, избран вчера от местния парламент с помощта на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", обяви, че ще се оттегли, за да трасира пътя за провеждането на нови избори, съобщават германските медии.

Изборът на либерала Томас Кемерих в източната германска провинция предизвика национално възмущение.

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Изборът бил "непростим" и трябвало да бъде отменен

"Оставката е неизбежна", отбеляза той. В продължение на години основните партии в Германия избягваха сътрудничеството с "Алтернатива за Германия".

Канцлерът Ангела Меркел, чиято собствена партия подкрепи Кемерих при гласуването, нарече избора "непростим".

През последните години "Алтернатива за Германия" повиши популярността си сред германските избиратели, но беше заклеймена заради екстремистките си възгледи по отношение на имиграцията, свободата на словото и на медиите.

Вчерашното гласуване в Бундестага (парламента) на Тюрингия беше определено като политическо земетресение, тъй като за първи път "Алтернатива за Германия" помогна за съставяне на правителство в Германия, като беше нарушен консенсус между основните партии никога да не работят с екстремистки партии.

Кемерих обяви провеждането на нови избори в провинцията, "за да се премахне петното от подкрепата на "Алтернатива за Германия" за премиера".

Въпреки че "Алтернатива за Германия" има широка подкрепа в Тюрингия, изборите в провинцията през октомври бяха спечелени от крайнолявата партия "Левица". Либералната Свободна демократическа партия, чийто лидер в Тюрингия е Кемерих, спечели само 5 процента от гласовете, като едва успя да прескочи изборната бариера и да влезе в местния парламент.

Но вчера при тайно гласуване за избор на премиер на правителството, след като лидерът на "Левица" Бодо Рамелов беше свален от власт, Кемерих победи Рамелов с 45 гласа "за" срещу 44 гласа "против" - благодарение на гласовете на "Алтернатива за Германия".