Новоизбраният президент на Мексико Клаудия Шейнбаум възнамерява да поддържа политиката да не се меси във външните работи, като продължи курса, определен от нейния предшественик Андрес Мануел Лопес Обрадор, пише РБК-Украйна.

Шейнбаум отказа поканата на украинския президент Володимир Зеленски да посети Киев след встъпването си в длъжност на 1 октомври.

"Нашата отговорност е тук. Ще присъстваме на определени международни събития, които смятаме за важни, но няма да пътуваме много. Нашата отговорност е тук", каза Шейнбаум, подчертавайки, че основният фокус на нейната администрация ще бъде решаването на вътрешни проблеми.

Шейнбаум също потвърди ангажимента на Мексико да поддържа дипломатически отношения с всички страни, с изключение на Еквадор, където инцидент в мексиканското посолство през април, който Шейнбаум нарече "нарушаване на суверенитета", доведе до прекратяване на връзките.

Наскоро президентът Володимир Зеленски даде интервю за мексиканското издание Excelsior, в което изрази надежда Мексико да направи официално посещение в Украйна.

По-рано беше съобщено също, че Мексико е изпратило покана до руския президент Владимир Путин да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум на 1 октомври.

Впоследствие украинското посолство в Мексико призова местните власти да задържат Путин, ако той посети страната, тъй като Мексико признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС).

Освен това на 8 август представителят на Европейската комисия Петър Стано заяви, че Европейският съюз също е призовал Мексико да арестува Путин, ако той пристигне в страната.

Припомняме, че през март 2023 г. МНС издаде заповед за арест на Путин по обвинения в отвличане и насилствено преместване на украински деца в Русия. Оттогава руският лидер избягва да пътува до страни, които са подписали Римския статут, поради заплахата от арест.

И ЕС критикува Монголия за посещението на Путин

И ЕС критикува Монголия за посещението на Путин

Руският президент не е бил арестуван, въпреки заповедта на МНС