Европейският съюз (ЕС) разкритикува във вторник Монголия за това, че не е изпълнила заповедта за арест на Международния наказателен съд (МНС) срещу руския президент Владимир Путин по време на посещението му в страната.

"ЕС съжалява, че Монголия, страна по Римския статут на Международния наказателен съд, не изпълни задълженията си по статута за изпълнение на заповедта за арест", се казва в изявление на говорител на ЕС.

Путин пристигна на официално посещение в Монголия

Путин пристигна на официално посещение в Монголия

От ЕС настояват Улан Батор да предаде Путин на Международния наказателен съд

Президентът Путин е с издадена заповед за арест от Международния наказателен съд за международни престъпления, по-специално предполагаеми престъпления на незаконно депортиране и незаконно прехвърляне на деца от временно окупирани украински територии в контекста на неговата незаконна агресивна война срещу Украйна, припомня ЕС.

ЕС изразява подкрепа за усилията за осигуряване на пълна отговорност за военни престъпления и други най-тежки престъпления във връзка с агресивната война на Русия срещу Украйна. В това отношение подкрепя разследванията на прокурора на МНС в Украйна и призовава за пълно сътрудничество от страна на всички държави-страни.

ЕС отново заявява непоклатимата си подкрепа за МНС и за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, се казва още в изявлението.

Украйна недоумява защо Путин не е арестуван в Монголия

Украйна недоумява защо Путин не е арестуван в Монголия

Властите в Улан Батор позволили на обвинен престъпник да избегне правосъдието

Припомняме, че по-рано Украйна също изрази недоумението си защо Путин не е бил арестуван в Монголия. 

Провалът на Монголия да арестува гостуващия в Улан Батор руски президент Владимир Путин, обявен за издирване със заповед на МНС, нанесе сериозен удар на системата на международното наказателно право, съобщи украинското министерство на вътрешните работи. 

Путин пристигна на визита в Монголия на 2 септември. Международния наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер през 2023 г. Тя задължава 124-те държави членки на съда, включително Монголия, да го арестуват и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

Говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий заяви, че неспособността на Монголия да задържи Путин е тежък удар за Международния наказателен съд и системата на наказателното право. По думите му Монголия е позволила на обвинен престъпник да избегне правосъдието. По-рано тази седмица Киев призова властите в Улан Батор да арестуван Путин при визитата му в страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва не се притеснява от каквито и да било действия във връзка със заповедта за арест на Путин. Той подчерта, че Русия има великолепни отношения с Монголия и всички аспекти на посещението на държавния глава са били обсъдени предварително.

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Анатолий Антонов порица парада на американското лицемерие