Засега няма доказателства, че британските банки са закривали сметки на свои клиенти заради техни политически възгледи, обаче е необходим по-подробен контрол. Това обявиха от британският финансов регулатор Органът за финансово поведение (FCA), съобщава "Ройтерс".

Миналия месец британският министър на финансите Джереми Хънт поиска от FCA спешно да разследва закриването на банкови сметки, като предложи финансовите институции, които са нарушили закона, да бъдат глобени.

Практиката, известна като "дебанкиране", се превърна в политически проблем, след като бившият лидер на партията Брекзит Найджъл Фараж обяви, че сметката му в частната банка Coutts, която е част от NatWest, е била затворена поради политическите му възгледи. Фараж по-късно е намерил вътрешен банков документ, който показа, че решението е взето отчасти въз основа на неговите възгледи, наред с търговски съображения.

Спорът около закриването на акаунта доведе до напускането на изпълнителния директор на NatWest Алисън Роуз и изпълнителния директор на Coutts Питър Флавел.

От FCA заявиха днес, че са разгледали данни от 34 банки и други финансови институции, като фокусирът е бил върху времевият период между юли 2022 г. и юни 2023 г. Обаче заради скоростта на проверката може да има пропуски, ограничения и несъответствия в предоставената информация.

Рекорден брой британци се разкайват за Брекзит

Рекорден брой британци се разкайват за Брекзит

57% от запитаните смятат излизането от ЕС за грешка, 55% биха се върнали в Съюза

Според доклада на FCA не е било възможно да се представи надежден първоначален набор от констатации за групите, които вероятно са най-засегнати от прекратяване на акаунти. "Следователно информацията, която сме получили досега, не загатва, че сметки са били затворени поради политически убеждения или възгледи, законно изразени от притежателите". Регулаторът докладва, че "досега най-честите причини, които доставчиците посочват за отказ, временно спиране или прекратяване на акаунт, са, защото той е неактивен или защото има опасения за финансови престъпления".

От FCA заявяват още, че ще продължат да работят през следващите месеци за да проверят данните и да разберат по-добре причините зад, закриването на сметки поради риск за репутацията.

Министърът на финансовите услуги на Великобритания Андрю Грифит каза, че свободата на словото е основно човешко право и отбеляза първоначалния доклад на FCA. "Ясно е, че трябва да се направи повече, за да се валидират изявленията от банките и да се гарантира, че FCA е проследила внимателно гледните точки на дебанкираните клиенти", каза Грифит.

Независим преглед, поръчан от NatWest, още разглежда конкретно случаят с Найджъл Фараж. Бившият лидер на партията Брекзит отхвърли констатациите на FCA. "FCA казва, че не открива доказателства за 'дебанкиране' на политици заради политически възгледи. Този нов доклад е измама и шега. Ако нямаме регулатор, който е годен, каква надежда има за нашата банкова индустрия?", публикува той в Twitter (X).

Риши Сунак не бе санкциониран за конфликт на интереси,  понеже е станало по невнимание

Риши Сунак не бе санкциониран за конфликт на интереси, понеже е станало по невнимание

Министър-председателят се извини за грешката

Въпреки че акаунт не може да бъде закрит поради законни политически възгледи, FCA твърди, че правителството и законодателите трябва да обмислят дали хората и фирмите трябва да получат законно право на акаунт, какъвто е случаят в страни като Белгия и Франция.

Отделно, FCA преразглежда как банките извършват задължителни допълнителни проверки на "политически експонирани" клиенти и техните семейства за рискове от пране на пари. Докладът трябва да бъде изготвен до края на юни 2024 г.