Съединените щати и други страни от НАТО изпитват трудности с намирането на резерви за нови оръжейни доставки за Украйна, пише New York Times.

Нова война в Европа с толкова активно използване на танкове и артилерия изглеждаше немислима за западните политици, а НАТО значително намали арсеналите си през последните десетилетия.

Дори Съединените щати имат само ограничени запаси от оръжията, от които се нуждаят украинците, и Вашингтон не е склонен да отклони ключови оръжия от потенциално проблемни региони като Тайван и Корейския полуостров, където САЩ си съперничат с Китай и Северна Корея.

Сега, девет месеца след началото на войната, поради фундаменталната си неподготвеност за подобни конфликти, Западът отчаяно се опитва да намери начини да снабди Украйна с това, от което се нуждае, и да попълни резервите на НАТО.

В Украйна страните изразходват оръжия и боеприпаси с темпове, невиждани от Втората световна война, отбелязва New York Times.

Според представители на НАТО интензивността на използването на артилерия е потресаваща. В Афганистан силите на НАТО биха могли да използват 300 артилерийски снаряда на ден и да не се тревожат много за противовъздушната отбрана. Украйна изстрелва хиляди изстрели на ден и все още отчаяно се нуждае от противовъздушна отбрана срещу руските ракети и иранските дронове.

"Един ден в Украйна е като месец или повече в Афганистан", каза пред NYT Камил Гранд, експерт по отбраната в Европейския съвет за външни отношения, който доскоро беше помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната.

Украинците са изстрелвали между 6000 и 7000 артилерийски изстрела на ден в Донбас, каза високопоставен представител на НАТО. Руските войски изстрелват от 40 хиляди до 50 хиляди артилерийски изстрела на ден.

За сравнение, всеки месец в САЩ се произвеждат само 15 хиляди снаряда.

Западните страни обявиха нови доставки на оръжия за Украйна

Западните страни обявиха нови доставки на оръжия за Украйна

Киев получава зенитни системи, боеприпаси и друго оборудване

Освен това Западът се затруднява да намери все по-оскъдно оборудване и боеприпаси от съветската ера, които Украйна може да използва сега, включително ракети за противовъздушна отбрана С-300, танкове Т-72 и особено артилерийски снаряди от съветски калибър.

Те се опитват да организират покупки на боеприпаси за Украйна в страни като Южна Корея.

Има дори дискусии за инвестиции на НАТО в стари фабрики в Чешката република, Словакия и България за рестартиране на производството на 152-mm и 122-mm снаряди от съветски калибър за украинската артилерия, до голяма степен все още останала от съветската епоха.

Но тези усилия са изправени пред правни и практически предизвикателства, отбелязва вестникът

Някои европейски държави, като Швейцария и Италия, имат законови ограничения върху доставките на оръжия за воюващите страни.

Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, засега

Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, засега

Страната не подготвя шести пакет военна помощ

Освен това малко оръжия на НАТО са сертифицирани да използват боеприпаси, произведени в други страни.

Общо страните от НАТО вече са предоставили на Украйна оръжия на стойност около 40 милиарда долара, което е горе-долу колкото годишния бюджет за отбрана на Франция.

Според друг представител на НАТО малките държави са изчерпали потенциала си, а 20 от 30 от членовете му на практика са го изчерпали. Но останалите 10 все още имат какво да предложат, предположи той, особено по-големите съюзници Франция, Германия, Италия и Нидерландия.

Руснаците също имат свои проблеми със снабдяването. Сега те използват по-малко артилерийски снаряди, но все още имат много от тях, дори ако някои от боеприпасите са стари и по-малко надеждни.

Изправена пред този проблем, Москва също се опитва да увеличи военното производство, пише в своя аналитична статия американският New York Times.

Длъжностни лица във Вашингтон, пише вестникът, настояват, че американската армия все още има достатъчно оборудване, за да продължи да снабдява Украйна и да защитава интересите на САЩ на други места.

"Ангажирани сме да дадем на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле", каза Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, този месец, след като обяви доставката на ракети Stinger на Украйна.

Вашингтон също търси по-стари и по-евтини алтернативи, като например доставка на Украйна с големи количества противотанкови ракети TOW вместо модерните Javelin и противовъздушни ракети Hawk вместо по-нови версии.

В същото време официални лица все повече настояват Украйна да бъде по-ефективна и да не изстрелва, например, ракета за 150 000 долара по дрон за 20 000 долара, пише NYT.

NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, често се поврежда, ремонтират я в Полша

NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, често се поврежда, ремонтират я в Полша

Тя не била разчетена за толкова интензивни военни действия