Индия поиска от Русия предсрочното освобождаване на някои индийци, работещи с руската армия на "спомагателни работни места", съобщи Ню Делхи в петък, призовавайки своите граждани да стоят настрана от двегодишната война в Украйна.

Изявлението на индийското външно министерство дойде, след като вестник "Хинду" съобщи, че около 100 индийци са били наети през последната година по договори с продължителност най-малко една година. Граждани на много страни са търсили работа в руската армия, включително от съседния на Индия Непал.

"Наясно сме, че няколко индийски граждани са се записали за помощни работни места в руската армия", се казва в изявлението, без да се посочват цифри.

"Индийското посолство редовно дискутира този въпрос със съответните руски власти за ранното им освобождаване. Призоваваме всички индийски граждани да проявяват нужното внимание и да стоят далеч от този конфликт."

Руското посолство в Ню Делхи не отговори веднага на искане за коментар. Русия и Индия имат тесни търговски и отбранителни отношения.

Миналия месец Непал спря да издава разрешителни на своите граждани за работа в Русия и Украйна до второ нареждане, след като най-малко 10 непалски войници бяха убити, докато служат в руската армия.

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Смята се, че руската армия е вербувала повече от 200 непалски граждани да се бият в Украйна и най-малко 14 от тях са загинали там