Руската армия демонстрира собствената си слабост и това ще засегне страните по света, които преди изграждаха своите армии с помощта на руски отбранителни системи.

Това изявление направи заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд по време на разговор с журналисти в украинския медиен център, съобщи "Укринформ".

Според Нюланд това, което се случва в Бахмут, прилича на окопната война от Първата световна война.

"Могъщата" руска армия, както се смяташе, взема новомобилизираните войници и ги принуждава да излязат от окопите и да се сблъскат със смъртта всеки ден. Това е бруталност, подчерта тя.

Руското упорство при Бахмут има неразбираемо висока цена

Руското упорство при Бахмут има неразбираемо висока цена

Британското разузнаване: Ппревземането на града има предимно символично политическо значение

Нуланд отбеляза, че тази ситуация ще засегне страните, които са изграждали своите армии с помощта на руски отбранителни системи.

По-специално, страна като Индия, чиито сухопътни сили разполагат с руско оборудване, може никога да не получи резервни части за закупеното оборудване, тъй като Русия използва пълния си потенциал, обясни Нюланд.

Припомняме, че в традиционната си сутрешна сводка британското министерство на отбраната анализира желанието на Русия да превземе Бахмут на всяка цена, като влага в тази цел непропорционално много жива сила и ресурси.

Голяма част от сухопътните сили и огневата мощ на Русия са съсредоточени на 15-километрова фронтова линия край град Бахмут в Донецка област и имат за цел да превземат града.

Изглежда, че Русия планира да обкръжи града, като постепенно настъпва на север и на юг от него. През последните дни руската армия е постигнала малки успехи в южна посока и сега се опитва да се закрепи на ограничени плацдарми на запад от блатистия район около малката река Бахмутка.

Настъплението към Бахмут стана приоритет за руското командване в началото на август. Превземането на града обаче би имало малка оперативна стойност, макар и да би позволило на Русия да застраши по-големите градове в района - Краматорск и Славянск.

Британското разузнаване: "Вагнер" продължават настъплението към Бахмут

Британското разузнаване: "Вагнер" продължават настъплението към Бахмут

За първи път се съобщава за превзети от руските сили селища в последно време

Настъплението на Бахмут струва на Русия несъразмерно скъпо в сравнение с възможните ползи. Изглежда, че превземането на града има предимно символично политическо значение за руските власти.