Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян потвърди готовността на страната си да посредничи в контактите между Русия и Украйна, съобщава ТАСС.

Това се случи по време на срещата му с руския президент Владимир Путин.

Путин "изрази признателността на Русия за усилията на ОАЕ, отбелязвайки, че те са доказателство за тяхната готовност да подкрепят усилията за посредничество".

Посочва се, че президентът на ОАЕ "информира руския президент за позицията на украинската страна по редица въпроси".

На свой ред руският лидер "информира Негово Височество шейх Мохамед за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала и за усилията на Русия за поддържане на ядрената сигурност".

ОАЕ иска да е миротворец в Близкия изток

ОАЕ иска да е миротворец в Близкия изток

Нова мирна инициатива

Двамата президенти обсъдиха и различни аспекти на двустранното сътрудничество, "подчертаха продължаващия бърз растеж, наблюдаван в отношенията между ОАЕ и Русия, и тяхното удовлетворение от този факт".

В началото на среща Ал-Нахайн отбеляза, че търговският оборот между Обединените арабски емирства и Русия се е увеличил от 2,5 на 5 милиарда долара. Броят на руските туристи, посетили ОАЕ, достигна 500 000, докато 4 000 руски компании работят в момента на територията на ОАЕ, добави той.

Това е първото посещение на шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян като президент на ОАЕ в Русия, откакто беше избран на поста от Върховния федерален съвет на 14 май.

Той обаче вече е посетил Русия 11 пъти от 1995 г. насам. През октомври 2019 г. Ал-Нахаян прие Путин като престолонаследник на Абу Даби по време на държавното посещение на руския лидер в ОАЕ.

ОАЕ реши да не налага антируски санкции, след като Русия започна своята специална военна операция в Украйна. В телефонен разговор с Путин на 1 март Ал-Нахаян призна правото на Русия да защитава националната си сигурност, припомня ТАСС.

Защо няма и няма да има скоро преговори между Русия и Украйна

Защо няма и няма да има скоро преговори между Русия и Украйна

И двете страни търсят военно решение