Обединените арабски емирства (ОАЕ) предупредиха, че разрастващият се спор във връзка с изчезването и предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост", не бива да се използва за подкопаване на стабилността на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия систематично отрича обвиненията, че Кашоги може да е бил отвлечен или убит в нейното консулство в Истанбул, след като е разрешила на турската полиция да претърси сградата.

Тръмп: Изглежда Кашоги наистина е убит

Тръмп: Изглежда Кашоги наистина е убит

Ако вината е на Рияд, последиците ще са „много сурови“…

Министърът на външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш написа в "Туитър", че Абу Даби е "категорично" против "политизирането" на случая "Кашоги" и той бил "опит за дестабилизиране на Саудитска Арабия".

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че служители от Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул са започнали да дават показания пред прокурори като част от разследването за изчезването на журналиста.

Мъж, свързан със саудитския принц, е бил в консулството при изчезването на Кашоги

Мъж, свързан със саудитския принц, е бил в консулството при изчезването на Кашоги

Това разкриват кадри, публикувани от турски проправителствен вестник

След като Анкара изрази опасения, че саудитският журналист може да е бил убит в консулството, властите в петролното кралство категорично отхвърлиха каквото и да е участие, твърдейки, че Кашоги, който за последно е видян да влиза в консулството на 2 октомври, е изчезнал след напускането на сградата.

Режимите в Саудитска Арабия и ОАЕ са в много близки отношения, което са го демонстрирали неведнъж, включително при разрива с Катар през миналата година, което обяснява позицията на ОАЕ по казуса. 

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Изправен е пред собствена версия на Желязната завеса, която сам си налага