Проправителствен турски вестник публикува днес кадри от улично видеонаблюдение, показващи мъж, който преди това е пътувал с антуража на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в САЩ, да влиза в саудитското консулство в Истанбул преди саудитският журналист дисидент Джамал Кашоги да изчезне там, съобщава "Асошиейтед прес".

Информацията на турския вестник "Сабах" сочи, че въпросният мъж по-късно също така е бил пред резиденцията на саудитския генерален консул, напуснал е турски хотел, докато голям куфар стои до него и накрая е напуснал Турция на 2 октомври.

САЩ се нуждаели от факти по случая "Кашоги", за да реагират

САЩ се нуждаели от факти по случая "Кашоги", за да реагират

Това обяви Майк Помпео в Турция

Информацията излезе, след като турски разследващи са приключили среднощно претърсване както на резиденцията на саудитския консул, така и второ претърсване на самото консулство на фона на опасенията на Анкара, че саудитските власти са убили и разчленили Кашоги в дипломатическата мисия в Истанбул.

Саудитска Арабия, която първоначално нарече твърденията "безпочвени", отказва да коментира каквото и да било по казуса.

Видеокадрите, публикувани от "Сабах", показват мъжа да върви покрай полицейски барикади пред консулството в 9:55 часа сутринта, като няколко мъже вървят след него. Кашоги е пристигнал в консулството няколко часа по-късно - в 13:14 часа, след което изчезна, докато годеницата му го чакаше пред дипломатическата мисия.

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият

В информация на проправителствения вестник "Йени Шафак" от вчера, която се позовава на аудиозапис от екзекуцията на Кашоги, се посочва, че екип от саудитци веднага са разпитали 60-годишния журналист, след като той е влязъл в консулството, отрязвайки му пръстите, а по-късно са го обезглавили.

По-рано изтекли кадри от видеонаблюдение показаха автомобили на консулството да се придвижват от консулството до официалната резиденция на генералния консул, която се намира на 2 км от консулството.

Службите за сигурност в Турция използваха проправителствените медии, за да публикуват подробности по случая "Кашоги", което добави към натиска срещу петролното кралство.

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Принцове - дисиденти изчезват в Европа

"Асошиейтед прес" не са могли да проверят самоличността на мъжа, макар че той е едно от лицата, което по-рано беше идентифицирано от турските власти като част от 15-членния саудитски екип, който е ликвидирал Кашоги.

Снимки, заснети от американското издание Houston Chronicle и по-късно разпространени от "Асошиейтед прес", показват същия мъж като част от антуража на принц Мохамед бин Салман, когато той е бил на посещение в Хюстън през април.

По-рано днес американският в. "Ню Йорк таймс" излезе с информация, че служители на американските тайни служби са все по-убедени, че принц Мохамед бин Салман е виновен за изчезването и убийството на Кашоги. Изданието коментира в тази връзка, че това представлява предизвикателство пред Белия дом, който възнамерява да поддържа близки отношения с кралството.